BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
iPhone 16 Pro
Apple
Apple Intelligence

Kipróbáltuk az iPhone 16-ot: a minimumból a maximumot hozta ki az Apple a szériával

Vegyes szájízt hagy maga után az iPhone 16-os szériája. A készülékcsalád erősebb, strapabíróbb és összességében jobb lett, ugyanakkor van egy hatalmas hiányossága. Minden almás ugyanis az Apple Intelligence mesterséges intelligenciára számított, de erre sajnos még várni kell. Az MI az USA-ban ősszel költözik be az iPhone-készülékekbe, arról viszont nincs hír, hogy mikor érkezik meg Európába. Ezek a Világgazdaság tapasztalatai az új iPhone 16 Pro mobilról.

A kötelező újításokat ugyan elvégezte az Apple az iPhone 16-os készülékcsaládon, de az igazi almás forradalomra még várni kell. Szeptember 20-án került forgalomba az Apple új, 16-os szériája négy kivitelben. Az alap iPhone 16 mellett ismét kapunk Plus-, Pro- és Pro Max-változatot is a telefonból. A Világgazdaság egy iPhone 16 Pro modellt tesztelt.

iPhone 16 Pro
Apple
Apple Intelligence
A Világgazdaság letesztelte az új iPhone 16 Pro-t / Fotó: iSTYLE

iPhone 16 Pro: megfog a külső 

A készüléken első ránézésre nem látunk semmi újat vagy meglepőt, kivéve a váltásnál megszokott új színösszetételt. A Pro- és Pro Max-modellek 

  • fekete, 
  • fehér, 
  • natúr és 
  • sivatag színű 

verziókban érhetők el. 

Az iPhone 16 Pro kijelzője a tavalyi szériánál valamivel nagyobb, 6,3 hüvelykes, a Pro Max pedig a telefon eddigi legnagyobb, 6,9 hüvelykes kijelzőjét kapta. Valójában a telefon önmagában nem lett nagyobb, hanem a kávát, a kijelzőt körbefogó keretet tudták egy leheletnyivel vékonyabbra tervezni a mérnökök, hogy nagyobb felületet kapjunk így.

Szemből nézve ugyanaz, mint a 15-ös sorozat: a készülék rendezői balján a némító gomb helyett ismét egy programozható gombot találunk, amihez különböző funkciókat rendelhetünk hozzá. Ilyen például a zseblámpa. Ez a gomb már a 15-ös Pro- és Pro Max-készülékeken is megtalálható volt, a különbség most annyi, hogy megkapták ezt az alap iPhone 16- és Plus-modellek is. A rendezői jobbon az új kameragomb kapott helyet (erről még később írunk).

Az új iPhone egyébként Ceramic Shield üvegkijelzőt kapott, ami rendkívül jól állja az ütéseket, a karcokkal szemben sajnos ugyanakkor már nem annyira ellenálló. (Védőfólia beszerzése legyen az új tulajdonosok első dolga.)

A készülékcsalád Pro- és Pro Max-verziói ismét megkapták a titán keretet, ennek ellenére a telefon viszont nehezebb lett, mint a tavalyi, 15-ös modellek. Ennek oka pedig nem más, mint a nagyobb akkumulátor.

iPhone 16 Pro: a belső megtart

Az új generációs iPhone igazi varázsa a burkolat alatt rejlik. A hardver kegyetlenül erős lett, a 16 Pro bátran ringbe szálhat ezen a téren bármelyik vetélytárssal. A telefon belsejében az új Apple A18 Pro-csip zakatol, hatmagos processzorral, illetve 8 gigabyte RAM-mal. Ennek köszönhetően a telefon 20 százalékkal gyorsabb lett az elődjeinél. A Pro-készülékek az Apple legjobb fotós és videós telefonjai, a legjobb üzemidővel rendelkeznek az almás mobilok közül.

iPhone 16
Fotó: Bor Zoltán / iStyle

Ezekkel az erőgépekkel az iPhone 16 Pro mindent elfuttat, amivel csak meggyötörné a felhasználó. A legnagyobb mobilos játékok is konzol szintű grafikával mennek a telefonon. Ha nagyon meghajtjuk a készüléket, lehet érezni a melegedést. Ez a probléma még a töltésnél jöhet elő, de az egyszerű használatnál nem kell emiatt aggódni.

Ami a töltést illeti, fontos megjegyezni, hogy az iPhone 16-széria a kötelező irányelveknek megfelelően USA C-töltőt kapott. Ez az egyik legkellemesebb az új sorozatban, miután végre bármilyen más készülék töltőjére is rá lehet dugni a telefont, nem kell mindig a táskában tartani iPhone-töltőt.

A szokásos forgatókönyv: új iPhone, jobb kamera

Fontos újítás lett az iPhone 16 esetében a kameragomb megjelenése. Érdekes belegondolni, hogy Steve Jobs még életében mondta azt, az iPhone-nak egyáltalán nincs szüksége gombokra, bár Tim Cook látszólag más véleményen van. Hogy a kevesebb ez esetben több-e, a pénztárcánkkal tudjuk jelezni a cégnek. 

A kameragombbal csak a kamerafunkciók elérésére használható. Ez egy több szinten lenyomható gomb. Véletlen érintésekkel szerencsére nem hívhatjuk állandóan elő a kamerát, zárt képernyő alatt pedig nem is csinál semmit.

Egyszeri lenyomással előhozza a fényképezőt, erős lenyomással ráadásul el is készíti a fényképet. Nyomva tartással forog a videó. Gyengébb lenyomással először a zoomot lehet elővarázsolni (itt az állítás már körülményesebb, mint várhattuk volna). Persze, nem lehetetlen megszokni, de a teszt ideje alatt nekünk mégsem sikerült. A gombot kétszer enyhén lenyomva a beállításokat kapjuk meg.

Az alapmodellek is megvan most már a széles látószögű kamera. Az iPhone 16 Pro 48 megapixeles hátlapi kamerát kapott (előlapi 12 megapixel), és továbbra is képes makrófotók készítésére. Az A18 Pro-csipnek hála az exponálás villámgyors, akár videó szintű képsorozatot is lehet készíteni a gomb nyomkodásával. A videókat már 4K 120 fps-minőségben is lehet rögzíteni, ami filmszerű látványt ad, illetve az ultra lassítási opció is megjelent. Ezzel a technikával rögzítették a világhírű The Weeknd legutóbbi klipjét is. Érdekesség, hogy az iPhone 16 újdonságait bemutató promóciós kisfilmet a magyar fővárosban forgatták.

Megjelenéskor ez csak egy félkész termék

Rendkívül fájdalmas, hogy a Apple Intelligence megjelenéskor még nem elérhető a telefonokra, hiszen ez lett volna az az újdonság, ami igazán érdekesség tehette volna az iPhone 16-os szériát. Az első bemutató rendezvényektől kezdve mesterséges intelligenciával reklámozták – a telefon most itt van, az MI meg még várat magára. 

Egyelőre nincs is információ arról, hogy mikor kapjuk meg az Apple Intelligence-et. A vállalat azt ígérte, hogy az MI még az ősszel beköltözik az almás készülékek gépházába, de ez csak az Egyesült Államokra vonatkozik. Arról, hogy Európában mikor kapjuk meg a fejlett MI-t, még semmit sem tudni. Enélkül az iPhone 16 egy félkész termék benyomását kelti.

Az iPhone 16-os széria árai

Az Apple nem emelt árat az előző évhez képest, az új iPhone készülékek változatlan áron kerültek a boltokba. A belső tárhely mérete befolyásolhatja az árat, de az alapváltozatokban így alakultak az árcédulák:

  • iPhone 16 – 400 000 forint
  • iPhone 16 Plus – 450 000 forint
  • iPhone 16 Pro – 500 000 forint
  • iPhone 16 Pro Max – 600 000 forint

A szankciók ellenére rendelhetők az új iPhone-ok Oroszországban – viszik is, mint a cukrot

A vásárlókat az sem zavarja, hogy a telefon másfélszer annyiba kerül, mint Nyugaton.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.