BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágulással párosul az erős kereslet

A világszerte legkeresettebb célpiacokon a szállásadók már nem kedvezményt adnak a magyar utazásszervezőknek, hanem árat emelnek.

Kettős szorításban vannak a jövő nyári szezon útjait tervező hazai utazási irodák. Egyrészt a népszerűbb úti célok esetében egyértelműen visszaköszön, hogy a világban egyre többen utaznak, s a szállodák válogathatnak az utazásszervezők között, vagyis nemhogy kedvezményeket nem adnak a kiajánlott áraikból, hanem emelik is a díjaikat.

A piaci értékelések szerint egyrészt a hátunk mögött hagyott szezonban nyújtott szolgáltatások ár-érték aránya miatt, másrészt a megnövekedett kereslet (főként a tömegesen visszatérő orosz vendégek) miatt igencsak megdrágultak a törökországi utak.

Fotó: AFP

A jövő nyári kapacitáslekötési tárgyalásokkal kapcsolatban Szvoboda János, a Neckermann cégvezetője a Világgazdaságnak elmondta, 2-3 százalékos áremelkedések előfordulnak egyes kedvelt úti célok esetében. Komora Zoltán, az IBUSZ vezérigazgató-helyettese arról számolt be, hogy a szolgáltató partnereik több helyen 4-5 százalékkal emelték a jövő évre kiajánlott áraikat. Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője szerint az overtourism már az idén érezhető volt:

a fogadó országok szállodáiból sokkal korábban érkeztek a telítettséget jelző stop sale üzenetek, s újabb változás, hogy a hotelek tartották a szerződéses árakat, a legtöbb esetben nem hirdettek akciókat.

A 4-5 százalékos emelkedés önmagában nem lenne túl nagy gond, ám az árakat a partnerek rendszerint euróban adják meg, s az elmúlt napok forintgyengülése beleszól a végleges árak kialakításába. Komora Zoltán elmondta, hogy a végső eladási áraikat épp ezért egyelőre nem véglegesítették.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.