BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tömegturizmus helyett gleccsertúra

Bár még nyugat-európai pénztárcával is rendkívül drága Norvégia, legalább egyszer érdemes ellátogatni a fjordok és a rénszarvasok földjére – igaz, a helyieknek éppen a drasztikusan növekvő turistatömeg okoz fejfájást az utóbbi időben.

Norvégia gazdaságának a 4,2 százalékát adja a turizmus, tavaly folyó áron mintegy 170 milliárd norvég koronás (1 korona 33,5 forint a jegybanki deviza-középárfolyam szerint) bevételt könyvelhetett el az ágazat, ebből pedig 50 milliárdot hoztak magukkal a külföldi vendégek.

Minden 15. norvég álláshely ebben a szektorban van, a nemzetközi vendégéjszakák száma pedig már a 10 millióhoz közelít.

Az egy főre jutó GDP-t tekintve – Luxemburg és Svájc után – a világ harmadik számú országa ennél nagyobb idegenforgalomra azonban nem is vágyik, épp ellenkezőleg: egy gondosan előkészített stratégia mentén igyekszik óvni a természeti értékeket az úgynevezett overtourism, azaz a túlturizmus jelenségétől. Ehhez nagyban hozzájárulhat az is, hogy egy évtized alatt dolgoznának le hármat, az ország szén-dioxid-kibocsátását ugyanis 2050 helyett már 2030-ra lenulláznák. Évente 53 millió tonnával kell mérsékelni a levegőbe jutó károsanyag-mennyiséget, ez pedig a turizmusra várhatóan éppúgy hatással lesz, mint a közlekedésre vagy az építőiparra.

Fotó: Faragó Csaba

Nem kell több lájkvadász

Megteheti az oslói kormány, hogy stoptáblát állít a tömegturizmus elé, hiszen van bevétel bőven a halászaton és a tengerhajózáson túl elsősorban a kőolaj- és földgáz-kereskedelemből, továbbá a megmunkált fémek, gépek és berendezések exportjából.

Míg 10-15 éve még amiatt aggódtak a norvégok, hogy a legnépszerűbb attrakciók környezetében nincs kellő számú mosdó és szemetes, addig mára a szükséges infrastruktúra rendelkezésre áll, a toplátványosságok mentén pedig kezelhetetlen mennyiségű a turista, főként a közösségi médiabeli lájkvadász.

A norvég „tömegnyomor” természetesen nem hasonlítható a New York-i Times Square, a riói Megváltó Krisztus-szobor vagy a vatikáni Sixtus-kápolna körül megszokott, rendületlenül hömpölygő emberfolyamhoz, elvégre a 385 ezer négyzetkilométeres területen mindössze 5,3 millióan osztoznak, a helyiek mégis veszélyben érzik lételemüket, a barangolás szabadságát (allemansrätten). Eszerint mindenkinek joga van hozzáférni bizonyos állami vagy magántulajdonban lévő földterületekhez, tavakhoz és folyókhoz rekreáció és testmozgás céljából. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kirándulásuk során átkelhetnek egymás birtokán, s akár még kempingezhetnek is a számukra idegen területen, ha kulturáltan viselkednek és rendet hagynak maguk után. Ezt a fajta, turisták elől őrzött, belső harmóniát féltik, kifelé ugyanis nehéz szabályozni azt, ami belföldön paragrafusok nélkül is magától értetődő.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.