BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az enyhítések éleszthetik fel a turizmust

A karantén­szabályok feloldása előtt aligha kap lábra a magyar szállásfoglalási piac. A cseh példához hasonlóan az újranyitási időpontok bejelentése indukálhat majd hirtelen felfutást.

Alacsony szinten stabilizálódott a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek bejövő foglalásainak a száma, a tavalyi szint 10-15 százaléka körül áll az országos mutató – nyilatkozta a Világgazdaságnak Szigetvári József, a Szallas.hu csoport vezérigazgatója. A több környező országban, így Csehországban is jelen lévő közvetítő portál saját tapasztalatai szerint a kijárási korlátozások konkrét feloldási időpontjainak bejelentése előtt nem várható változás, ám attól kezdve, hogy közlik az egyes üzletek, szolgáltatások és intézménytípusok újranyitásának tervezett dátumát, minden bizonnyal megugrik a foglalási kedv Magyarországon is. A cseh újranyitási lépéseket április 14-én este hozták nyilvánosságra, és a fejlemények hatására azonnal megnőtt a hotel- és panziótémájú keresések mennyisége.

A foglalások iránya azonban láthatóan megváltozott a járvány hatására, a belföldi utazást tervezők a kisebb szálláshelyeket keresik

– mondta Szigetvári József. Csehországban a február 24-i, válság előtti hét forgalmának 52 százalékára nőtt a hotelek és 68 százalékára a panziók foglalása.

Fotó: Muzslay Péter / Somogyi Hírlap

Összességében pár nap alatt 25 százalékra pattant fel a június–augusztusi időszakra szóló kereslet, ami rendkívül jónak számít, hiszen a forgalom most kizárólag a nyári időszakot öleli fel. Az élénkülés már úgy is megmutatkozott, hogy a spa-k, vagyis a fürdőket is magukban foglaló wellnessrészlegek újranyitásának időpontját még be sem jelentették Csehországban.

A magyar szálláspiacon hasonló tendenciát vár a Szallas.hu csoport, miután egyértelművé vált, hogy még a nyári hónapokhoz közeledve kötelezettségek nélkül lemondható opciókkal, sőt jelentős árengedményt tartalmazó, hosszú, akár egyéves beválthatósági idejű utalványokkal sem lehet megmozgatni az állóvizet. A cégvezető tájékoztatása szerint nem minden kis szálláshely készül az újranyitásra: a hirtelen kényszerpihenő alatt több, elsősorban idős szálláskiadó döntött a visszavonulás mellett.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.