BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drónokkal tart rendet a görög hatóság a strandokon

Elege lett a helyieknek a görög strandokon a tengerbe nyúló, napozóágyakkal teletömött partszakaszokkal. A vendéglátóipari egységeket mostantól drónokkal figyelik meg, hogy betartják-e a márciusban életbe lépett jogszabályt.

Drónokkal küzdenek a görög lakosok a túlzsúfolt partok ellen – írta az Euronews. Emiatt a nyugágyakkal borított görögországi strandok egyre ritkább látványt nyújtanak.

görög
strand
drón
Drónokkal figyelik a szabályszegőket a görög strandokon / Fotó: AFP

Mindez a drónoknak is köszönhető, melyekkel a tengerparti ülőhelyek éttermeit, bárjait és más, turizmussal foglalkozó cégeit figyelik meg. A pilóta nélküli légi járművek segítségével olyan létesítményeket is figyelnek, amelyek túl közel helyezkednek el a tengerhez: egy márciusban bevezetett jogszabály értelmében a nyugágyaknak és a napernyőknek legalább négy méterre kell lenniük a parttól. Ez azt jelenti, hogy

a négy méternél rövidebb strandokon már nem is szabad nyugágyat bérelni. 

A lap azt is megtudta, hogy a drónokat helyi lakosok segítik a MyCoast digitális alkalmazáson keresztül, amely felsorolja a legális létesítményeket, és ösztönzi a felhasználókat a jogsértések bejelentésére. Július elején a helyi híradások szerint

  • több mint ezer panasz érkezett,
  • ami 5 nap alatt
  • mintegy 350 ezer eurós bírságot

eredményezett.

„Célunk egyrészt megvédeni a környezetet és az állampolgárok szabad strandoláshoz való jogát, megőrizni turisztikai termékünket, valamint az üzletemberek által képviselt egészséges vállalkozói szellemet” – jelentette ki Kostis Hatzidakis görög nemzetgazdasági és pénzügyminiszter.

Ezeken a görög strandokon van a legnagyobb szükség a drónokra

A közelmúltban 14 görög strandra összpontosítottak az ellenőrzések során, különös tekintettel a védett területeken lévőkre. Az ország északnyugati partján fekvő Kryoneri strandra a hónap elején 169 panasz érkezett – ez a legtöbb. Az érintett létesítmények többsége a strand olyan részét használta, amely meghaladja a megállapodás szerinti területet. A közeli Valtos strandhoz is számos panasz érkezett.

Az ország másik oldalán a halkidiki Lagonisi és Nea Heraklia strandokat, valamint az Aegina szigetén található Klima strandot és a kalymnosi Masouri strandot vizsgálták hasonló jogsértések miatt. A népszerű turisztikai célpontok, például Korfu és Rodosz strandjait is ellenőrizték.

A legnagyobb pénzbírságot – 220 ezer eurót (mintegy 86 millió forint) – egy vállalkozásra szabták ki, amelyről kiderült, hogy engedély nélkül működik az anavyssosi Thymari strandon.

Ahogy azt korábban megírtuk, Görögországban többféleképpen próbálják élhetőbbé tenni a turisták által kedveltebb városokat a helyi lakosoknak: nemrég csökkentették a legnépszerűbb szigetek felé tartó hajók és kompok számát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.