BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ed Sheeran és az F1 berobbantotta a magyar turizmust

A magyar futam és Ed Sheeran rengeteg turistát csábított Magyarországra, mintegy 40 százalékkal többen érkeztek, mint egy évvel korábban. A vendégéjszakák mintegy 50 százalékának a főváros szállodái adtak otthont.

Kirobbanó hétvégét hozott a fővárosnak a Formula–1 idei magyarországi futama, amelyre a július 20-i Ed Sheeran-koncert is ráerősített. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint július 19–21. között a főváros szálláshelyei 162 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ezzel forgalmuk a negyedével szárnyalta túl a száguldó cirkusz napjaiban a tavalyi versenyhétvége vendégéjszaka-számait. 

Ed Sheeran és az F1 berobbantotta a magyar turizmust
Ed Sheeran és az F1 berobbantotta a magyar turizmust / Fotó: Czeglédi Zsolt

Az NTAK adatai szerint az idei versenyhétvégén csaknem 85 ezer vendéget köszönthettek a budapesti szálláshelyek. A turistavonzó képesség és az országimázsépítő szempontból is kiemelkedő nagyrendezvény forgalomra gyakorolt hatását az is jól mutatja, hogy a Magyar Nagydíj időszakában a budapesti szálláshelyek 21 százalékkal több vendégéjszakát könyvelhettek el, mint a megelőző hétvégén. 

A kiemelkedő eredményekhez az Ed Sheeran-rajongók is hozzájárultak, 

a brit világsztár július 20-án adott telt házas koncertet a Puskás Arénában.

Az idei futam és a koncert az előző évihez képest is látványosabb eredményeket hozott a fővárosban, Budapest 38 százalékkal több külföldi látogatót és 36 százalékkal több belföldi utazót látott vendégül, mint tavaly. A hazai és a nemzetközi vendégek által eltöltött vendéjszakák száma egyaránt 25 százalékkal haladta meg az előző évi versenyhétvége forgalmát.

A július 19–21. között Budapesten megszálló vendégek közel 90 százaléka az országhatáron túlról érkezett, a 76 ezer nemzetközi turista összesen 145 ezer vendégéjszakát töltött a magyar fővárosban. A legtöbb,

  • 20 ezer éjszaka az Egyesült Királyság turistáitól származott,
  • míg Németországból 17 ezer vendégéjszakát,
  • Hollandiából és Lengyelországból pedig közel 9-9 ezer éjszakát regisztráltak a fővárosi szálláshelyeken.

A vendégéjszakák mintegy 50 százalékának a főváros szállodái, 39 százalékának pedig a magán- és egyéb szálláshelyek örülhettek a Magyar Nagydíj időszakában.

A versenypályához legközelebb eső településeken, Gödöllőn, Mogyoródon, Kerepesen, Veresegyházon is közel ötször annyi vendégéjszaka és csaknem háromszor annyi vendég realizálódott a szálláshelyeken, mint a futam előtti hét azonos időszakában. Közülük Mogyoródon szállt meg a legtöbb turista, akik közel 2000 vendégéjszakát töltöttek el a három nap során.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.