BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Horvátország még mindig verhetetlen: pár nyaralási szokásunk azonban megváltozott

Hatalmas fölénnyel nyerte Horvátország a nyarat a külföldre utazó magyarok körében, akik zömmel Európán belül maradtak. Szemmel láthatóan több a repülős utasbiztosítás, amelyet rendszerint csak az indulás előtt néhány nappal kötnek meg. A horvát tengerpart még mindig verhetetlen.

A horvát tengerpart volt a legnépszerűbb külföldi úti cél a magyarok körében idén nyáron is, még mindig utcahosszal előzte meg a csak egy kicsit közelítő üldözőket – derült ki a Bank360.hu utasbiztosítást kötők adatai alapján készült összesítéséből. 

Beautiful,Medulin,City,Aerial,View.,Top,View,From,Drone,Of
Horvátország, Medulin, Isztria, kikötő
Még mindig a horvát tengerpart a legnépszerűbb a magyarok körében / Fotó: Shutterstock

A cég honlapján keresztül utasbiztosítást kötő utazók 29 százaléka déli szomszédunkhoz indult, szinte kivétel nélkül tengerparti nyaralásra. A dobogóra még Olaszország és Görögország fért fel, előbbit az utazók 15 százaléka, utóbbit a 10 százaléka választotta. Ez alapján a 2023-as nyári hónapokhoz képest arányaiban azért többen látogattak el Olaszországba és Görögországba, míg Horvátország iránt minimálisan csökkent az érdeklődés. 

A nyár tengerparti bajnokait a negyedik helyen Ausztria követi, és csaknem ugyanennyien választották Spanyolországot is. A legnépszerűbb Európán kívüli ország Egyiptom volt.

A kánikulában a kétharmad tengerpartra, ezen belül is a horvátra vágyott 

Az utazók kétharmada (66 százalék) tengerparti nyaralásra kötött biztosítást. A városnézést 26 százalék választotta programként, a fennmaradó 8 százalék pedig megoszlott az üzleti útra induló és az extrém sportolók között. 

A nyári hónapokban az utazók fele jutott el autóval a nyaralásra, ami az előző évhez képest 5 százalékos csökkenést jelent, ezzel szemben hét százalékkal emelkedett a repülős utasbiztosítást kötők száma, vagyis jelentősen többen döntöttek a repülés mellett. Egyéb közlekedési eszközzel, például vonattal vagy busszal 10 százalék, motorral pedig 2 százalék vágott neki az útnak.

Akár 150 ezer forintot is megért a biztonság

A legdrágább biztosításért több mint 150 ezer forintot fizettek bő egy hónapos tengerentúli városnéző útra. Az Amerikai Egyesült Államokba számos százezer forint feletti szerződés jött létre, ezek több hetes vagy hónapos, fele-fele arányban üzleti vagy városnézős utazások.

A legolcsóbb biztosításokat mindössze néhány száz forintért egynapos ausztriai utakra igényelték buszos vagy vonatos közlekedéssel. Az utasbiztosítások átlagos díja 11 792 forint, az egy főre eső napidíj pedig 746 forint volt.

A legtöbb utasbiztosítást egy vagy két főre kötötték meg az utazók: 35 százaléknak a kötvénye két főre szólt, 28 százalék viszont egyedüli utasként szerződött. Három vagy négy főre összesen az utasbiztosítások 30 százaléka szólt. 

A legtöbb biztosítást több mint egy hétre, nyolc napra kötötték meg, ez minden ötödik kötvényre igaz volt június és augusztus között. Ennél rövidebb, ötnapos időszakra az utazók 15 százaléka szerződött. Egy-két napos utazásokra az elmúlt három hónapban mindössze 6 százalék kötött biztosítást. Az utazók 51 százaléka legalább hétnapos utazásra szerződött, egy utazás átlagos hossza 7,1 nap volt. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.