BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

20240904 Budapest 
Budai Vár
turizmus, turista
Halászbástya 

Fotó: Vémi Zoltán  VZ 
Világgazdaság  VG 

A képen: Parlament 
Országház

Elárasztják a külföldiek Magyarországot – ezeket a városokat keresik

A legnagyobb mértékben a kínai vendégek száma növekedett. A turisztikai rekordért azonban elsősorban németek és a visegrádi országok állampolgárai felelősek.

A nyári hónapokban több mint 3 millió külföldi vendég érkezett Magyarországra, 14 százalékkal több a tavalyi azonos időszakhoz képest - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) leányvállalata, a Visit Hungary Zrt. pénteken.


20240904 Budapest 
Budai Vár
turizmus, turista
Halászbástya 

Fotó: Vémi Zoltán  VZ 
Világgazdaság  VG 

A képen: Parlament 
Országház
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A külföldi vendégek összesen csaknem 8 millió vendégéjszakát töltöttek el belföldön június-augusztusban, ez majdnem 6 százalékos emelkedés éves összevetésben. A nyári rekorderedményből a legnagyobb aránnyal a németek után a visegrádi országok állampolgárai és az angolok részesültek. A vendégéjszakák számában kiemelkedő mértékű, 9-9 százalékos emelkedést regisztráltak a brit és a szlovák turistáknál.

A legnagyobb mértékű vendégszám-növekedést Kínából regisztrálták, ahonnan kétszer annyian érkeztek, mint egy éve.

Spanyolországból 63 százalékkal, Japánból 42 százalékkal jöttek többen.

A közlemény szerint a külföldiek többsége továbbra is Budapestet választotta, de a vidéki úti célok a vendégéjszakák összesítése alapján alig maradnak le: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján ezek mintegy felét, 49 százalékát a fővároson kívül regisztrálták. A fővároson kívülre 1,4 millió vendég érkezett más országokból, ami tavalyhoz képest 5 százalékos növekedés.

A külföldi vendégek a vidéki szállásadók bevételét 67 milliárd forinttal gyarapították, ez 13 százalékos emelkedés éves összevetésben. A vidéki szálláshelyek teljes bevételének több mint 30 százaléka származott külföldiektől.

Budapestre 1,7 millióan érkeztek más országokból, 23 százalékkal többen, mint az előző évben, tőlük származott az összes fővárosi szálláshelybevétel csaknem 90 százaléka, mintegy 103 milliárd forint. 

A fővárosban a legtöbb külföldi vendégéjszakát a brit és német turistákat követően az Amerikai Egyesült Államokból érkező utazók töltötték el.

A közleményben a Visit Hungary vezérigazgatója, Csendes Olivér részben a szervezet tavaszi kampányaival magyarázta, hogy a főszezon idegenforgalmi szempontból jól sikerült. Ez azért fontos, mert az éves külföldi vendégéjszaka-forgalom csaknem 37 százalékát ebben az időszakban regisztrálják, tehát jelentős részben a nyári hónapokon múlik az éves turisztikai eredmény - tette hozzá.

Csúcsformában a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Lóga Máté: kirobbanó növekedést mutat 2024-ben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér teljesítménye.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.