BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Törökország a termálvizekre és gyógyforrásokra is építi turizmusát

Több mint másfél ezer gyógyító termálforrás, több mint 260 termálfürdő, már az ókorban is híres gyógyító központ és még számtalan természeti csoda és gyógyhely az, amiért évente több százezer külföldi turista keresi fel Törökország ismert, és kevésbé ismerős tájait gyógyulás és feltöltődés céljából.

Törökország termálforrásai, a gyógyító termálvizek és a lenyűgöző tájak találkozása évente sok százezer külföldi turistát és a helyieket egyaránt vonzza.

Törökország
Pamukkale a világ egyik legkülönlegesebb helye, ősidők óta ismert gyógyvizeiről és mészkő teraszairól/Fotó: AFP

Wellness ősi gyógyhelyeken

Törökország egyaránt híres lenyűgöző természeti tájairól és gyógyító termálforrásairól, amelyek együttesen teszik igen markánssá egészségturisztikai vonzerejét.

A hatalmas tengerparti szállodasorok mögött az ország különböző pontjain több mint 1500 termálforrás  és több mint 260 termálfürdő működik ma is, köztük olyanok is, amelyeket már az ókorban gyógyhelyként tartottak számon és nagy becsben.

A különleges helyek egyike, mondhatni ékköve Pamukkale, az ősi gyógyvizek világa, amely Törökország egyik legismertebb nyaralóhelye. 

A valódi természeti csodaként emlegetett hely különlegessége a mineralizált víz által létrehozott mészkő teraszok. Pamukkale már az ókorban is híres gyógyító központ volt a közeli Hierapolisz ókori városával együtt, mindez ma az UNESCO világörökség része. 

A meleg fürdőkultúra egyedülálló élményébe az állandóan 35 Celsius fokos vízzel tele Kleopátra-medencében való fürdőzés avatja be a látogatókat, 

akik - tegyük hozzá - nincsenek kevesen, de méltán, hiszen a hely minden kétséget kizáróan sokak bakancslistáján szerepel.

Törökország termálfővárosai

A belső égei régióban található Afyonkarahisar a török termálfürdők koronázatlan királya. Az itteni források híresek gazdag ásványi anyagok tartalmukról, melyek a bőrbetegségek, illetve a gyomor-, vese- és bélpanaszok kezelésében egyaránt hatásosak. 

Igazi török fürdő, ami töretlen turisztikai vonzerő világszerte /Fotó: hotelpremiogroup

A termálvizei mellett Afyon az iszappakolásaival is vonzza a látogatókat, ráadásul a fürdőzés után a városhoz közeli Frígia-völgyeit is érdemes felkereni, ahol az az ókori civilizációk nyomai várják az érdeklődőket.

Bursa már az Oszmán Birodalom idején is híres volt gyógyforrásairól, 

és még ma is rengeteg termálfürdő, például a Çelik Palas, Kükürtlü és Karamustafa, várja a környékre látogatókat. Az Oylat termálforrásai fürdésre és ivókúrára is alkalmasak. 

A hely ráadásul közel fekszik Uludağ sípályáihoz, így a téli turizmus körforgásának is részese.

Wellness egy török fürdőhelyen /Fotó: hotelpremiogroup

A Fekete-tenger nyugati részén található 

Boluról azt mondják, ez a hely, ahol a wellness találkozik a természettel, 

a régió ugyanis híres zöld erdőiről, festői tavairól, valamint gyógyító termálforrásairól. 

A Göynük, Karacasu és Mudurnu termálvizek miatt ide ellátogatókat a környék természeti szépségei is segítik a relaxációban, a közelben található Abant-tó és Yedigöller Nemzeti Park pedig ehetőséget nyújt szabadtéri tevékenységekre,  például túrázásra, piknikezésre is.

Időutazást kínál a török fürdőturizmus /Fotó: hotelpremiogroup

Törökország olcsóbban: ezt érdemes tudni a magyar turisták toplistás célpontjáról

Sok millió turista látogat el minden évben Törökországba, sokan charterjáratokkal a tengerparti nyaralóhelyekre, miközben egyre többen vannak, akik szívesebben fedezik fel e látnivalókban, történelmi és kulturális attrakciókban bővelkedő országot önállóan, a saját tempójukban és menetrendjük szerint. Az egyéni utazóknak gyűjtötték össze azokat a tippeket és trükköket, amelyeket alkalmazva költséghatékonyan és alaposabban lehet átélni és megismerni Törökország legszebb oldalát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.