Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) friss jelentése szerint Európa több országában, köztük Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában sem ajánlott a csapvízből inni. A CDC jelentésének részletes tartalmát, valamint a következtetések alapjául szolgáló vízminőségi adatokat az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) vízhigiénés osztálya nem ismeri – válaszolta a Világgazdaság kérdéseire az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).
Az OKI kezeli egyébként a magyarországi ivóvízminőségi adatbázist. Az OKI-tól a CDC nem kért az ivóvíz minőségére vonatkozó adatokat – írták. Az összefoglaló adatok az Európai Uniónak megküldött országjelentések alapján nyilvánosan elérhetők, ebből viszont nem lehet arra következtetni, hogy Magyarországon az ivóvíz ne lenne fogyasztható, mivel a legtöbb helyen hazánkban a vízminőség megfelelősége 95 százalék feletti. Hazánkban a vezetékes ivóvíz minőségi követelményeit európai uniós irányelven alapuló kormányrendelet szabályozza. Az ivóvízzel szemben az alapvető elvárás, hogy mentes legyen a kórokozóktól, valamint az egészséget károsító kémiai és fizikai anyagoktól. Becslések szerint a lakosság 95 százaléka rendelkezik közműves ivóvízellátással, 3 százalékot látnak el az egyedi rendszerek, és 2 százalék használja a saját kútjának vizét ivóvízként.
A Magyar Víziközmű Szövetség (Mavíz) a honlapján azt írja, a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Unió előírásainak, minőségét tekintve pedig kiemelkedő. Hozzáteszik: hazánkban a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. A Mavíz szerint több nyugat-európai országgal ellentétben hazánkban a csapvíz íze jobb, ásványianyag-tartalma pedig magasabb, turisták számára is mindenféle egészségügyi kockázat nélkül, bátran fogyasztható. A magyarországi ivóvíz presztízsének, valamint a szolgáltató vállalatoknak a védelme érdekében a Mavíz felveszi a kapcsolatot a Külügyminisztériummal annak érdekében, hogy az elkészült jelentéssel kapcsolatban korrekció készüljön.
Az Emmi kérdéseinkre válaszolva azt írta, mikrobiológiai szempontból a víz minden magyarországi településen fogyasztható. Kémiai szempontból korábban elsősorban a geológiai eredetű arzén okozott az ország egyes területein problémát. Ma is 29 olyan település van hazánkban, ahol a vízben lévő magas arzéntartalom miatt nem javasolják a víz fogyasztását – itt átmeneti ivóvízellátás keretében a vízszolgáltató biztosítja a lakosság megfelelő minőségű ivóvízzel való ellátását, például konténeres víztisztítóval, vagy vízkiadó helyet alakítanak ki, esetleg a vízmű kútjaiból ivóvízvételi helyet biztosítanak. Előfordul, hogy palackos vagy zacskós formában kapja a lakosság az ivóvizet, de a lajtos kocsis vízosztás is lehetséges – írta az Emmi. A magyar egészségügyi rendszer teljesítményértékelése (Mérték) is azt tartalmazza, hogy az elmúlt évtizedben még közel 1,5 millió lakos fogyasztott magas arzéntartalmú vizet, az érintettek száma viszont 2014-re már 400 ezer főre csökkent.
Nemzetközi összehasonlításban hazánkban az ivóvíz minősége mikrobiológiai szempontból az európai középmezőnyhöz tartozik, itt a cél a százszázalékos megfelelés. Ugyanakkor Magyarországon a víz arzén- és ammóniumtartalma a vizsgált tagállamokhoz képest kedvezőtlenebb képet mutat. Arzén tekintetében 94 százalékot értünk el, ammónium tekintetében 89 százalékot, a mangán esetében pedig 92 százalékos a megfelelőségi arány. Szlovákia, Lengyelország és Szlovénia viszont ezekben a paraméterekben már elérte a száz százalékot. A hazánkban is jellemző vízminőségi kifogások ugyanakkor sok más tagállamban megjelennek, például Dániában és Olaszországban is.
Az amerikaiak forralást javasolnak
A CDC honlapjának utazási tanácsai között a magyarországi étel- és italfogyasztás kapcsán jelenleg is olvasható az a figyelmeztetés, amely szerint csak gyárilag lezárt palackban vagy dobozban lévő italt szabad inni Magyarországon. A víz csak akkor biztonságos, ha azt felforralták vagy vegyileg kezelték. Tartózkodni kell a jégtől (nyilván a jégkockától) is, hacsak nem palackozott vagy fertőtlenített vízből készült. Szintén óvakodni kell a szobahőmérsékleten feltálalt készételtől, a nyers élelmiszertől, ide értve a zöldségeket is, kivéve, ha a zöldséget étkezés előtt alaposan megmostuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.