BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
piacfelügyelet

Pofon az amerikai tőzsdefelügyeletnek

Bernard L. Madoff nevét sokáig nem felejti majd el a világ, ráadásul a gigantikus méretű pilótajáték lebuktatására talán a lehető legrosszabb pillanatban került sor. Nem könnyíti meg ugyanis a pénzügyi szektorban elharapózott bizalmatlanság feloldását az, hogy egy ilyen méretű csalás elkövetése még napjainkban is lehetséges.
2008.12.18., csütörtök 00:00

Önmagában becsülendő, hogy a múlt hét végén kipattant csalásért a teljes felelősséget igyekszik magára vállalni a bukott befektetési szakember, aki maga 50 milliárd dollárosra becsülte az általa okozott kár összegét. A józan észnek ellentmond azonban, hogy a feltételezések szerint csaknem tíz éve útjára indított pilótajáték fennmaradásához ne kellett volna időnként belső alkalmazottaknak, illetve külső ellenőröknek szemet hunyniuk a gyanús ügyeletek felett.

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) jelenlegi elnöke, Christopher Cox úgy nyilatkozott: már 1999-ben érkeztek figyelmeztetések a szervezethez, amelyek Madoff ügyleteinek a tisztaságát firtatták. A bejelentések alapján – ezek között található olyan, amelyet a Madoff vezette cég alkalmazottja tett – folytak vizsgálatok 2005-ben, illetve tavaly is a társaság ügyeivel kapcsolatban. A SEC elnöke szerint azonban az ellenőrök ahelyett, hogy maguk nyomoztak volna a problémás tételek után, a Madoff által eléjük tett információkat is elfogadták.

Úgy tűnik tehát, a tőzsdefelügyeletnél igyekeznek személyi mulasztásokkal, nem pedig a rendszer hibáival megmagyarázni azt, hogy Madoffnak ilyen hosszú ideig sikerült megtévesztenie a hatóságokat. A SEC-nél alapos belső ellenőrzés lefolytatását ígéri Cox, elsősorban azok az ellenőrök aggódhatnak, akik a felületesnél szorosabb kapcsolatba kerültek valaha Madoff családjával vagy cégével. A meggyanúsítható hivatalnokok listájának első helyén Eric Swanson, a felügyelettől 2006 augusztusában távozott ellenőr áll. Az egyelőre kérdéses, hogy Swanson csupán eszményi bűnbakjelölt, vagy valóban köze volt ahhoz, hogy a felügyeleti vizsgálatok rendre visszaélések felderítése nélkül zárultak. Az viszont biztos, hogy a jelenleg jogtanácsosként dolgozó szakértő Madoff unokahúgának a férje, vagyis meglehetősen szoros kapcsolatban állt a családdal. Ráadásul tíz éven keresztül dolgozott a felügyeletnek, vagyis nem elhamarkodott feltételezni, hogy jelentős befolyása volt a szervezeten belül.

A nyugati média által egyelőre kevéssé boncolgatott szál a Madoff és a NASDAQ közötti kapcsolat. Pedig nem szabadna elfelejteni, hogy a szakember hosszú ideig az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeoperátor elnökeként dolgozott, és a cége – legalábbis papíron – a NASDAQ legaktívabb brókerei közé tartozott az elmúlt hónapokban.

Madoff a hamis dokumentumokkal természetesen nem csupán a felügyelet ellenőreit, hanem a befektetőket is megtévesztette. Éppen emiatt kérdéses továbbra is, hogy pontosan mekkora kára származik a cég klienseinek az összeomlott pilótajátékból. Fonák módon a legmegbízhatóbb becslésnek pont a Madoffé tekinthető, hiszen a cégnél minden érintett igyekszik hangsúlyozni, hogy a valós ügyletekre egyedül neki volt rálátása. A letartóztatott befektető 50 milliárd dolláros csalásról beszélt vezető beosztottainak az őrizetbevétele előtti napokban. Egyelőre elképzelhető, hogy Madoff nem túlzott: hivatalos közlemények és sajtóértesülések alapján 33,5 milliárd dolláros kárnak már most megvan a gazdája.

A legérzékenyebben érintett kliensek között több európai bankház is található. A hitelpiaci válságot folt nélkül átvészelő spanyol Banco Santander például saját bevallása szerint 3,1 milliárd dollárt bízott Madoffra. Nem járt sokkal jobban az osztrák Bank Medici sem, amely – egyelőre csak sajtóértesülések szerint – 2,1 milliárd dollárt veszíthet a csaláson. A hitelpiaci turbulencia miatt papírjaik leértékelésére kényszerült hitelintézetek közül is többet ért újabb pofon a Madoff-ügyletek befuccsolása kapcsán. Az európai pénzintézetek közül ebbe a kategóriába esik például a belga–holland Fortis, a brit HSBC és a Royal Bank of Scotland, a francia BNP Paribas és a Société Générale, valamint az olasz UniCredit. A sor ezzel még korántsem teljes; Madoff cégének legnagyobb ügyfelei amerikai cégek voltak ugyan (ilyen a legnagyobb vesztesnek számító Fairfield Greenwich Group 7,5 milliárd dollárral), de találhatók japán és kanadai kliensek is. A károsultak között vannak még alapítványok, a Yeshiva egyetem és Steven Spielberg filmrendező is.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.