BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ablon

Számít-e a közeljövőben a hitelezés fellendülésére?

Bár a bankok hitelezési képessége erős, és jó a likviditásuk, továbbra is alacsony a kockázatvállalási hajlandóságuk, ez főként a vállalati szegmensben eredményez szűk hitelkínálatot – áll a jegybank legutóbbi elemzésében, amely a tavalyi utolsó negyedévet vizsgálta. A lapunk által megkérdezett szakemberek csak lassú javulásra számítanak.
2010.03.12., péntek 05:00

Harnos András
Az Aegon Hitel Zrt. vezérigazgatója
Dilemma
„A januári új szerződések alapján a piac továbbra is mélyrepülésben van, lassabb ütemű növekedés csak az év második felétől kezdődhet. Az ágazatban a kínálati oldal élénkülése és a hitelkiváltási célú ügyletek növekedése hozhat fellendülést. Miközben egyértelműen a forintalapú hitelezés vált preferálttá, a nagyobb önerővel rendelkező ügyfelek körében még továbbra is dilemma marad, hogy a forinthitelek magasabb törlesztőrészletét és kamatkockázatát, vagy a devizaalapú kölcsönök alacsonyabb törlesztőrészletét és kamatát válasszák-e, az ahhoz kapcsolódó árfolyamkockázattal. A jelentős változásokon átesett piacon üdvözlendő, hogy olyan intézkedések és jogszabályok születtek, amelyek a hitelezés transzparens, prudens működését támogatják.”

Lovro Adrienn
Az Ablon ügyvezető igazgatója
Biztató jelek
„Már vannak jelei a finanszírozás megindulásának. Ennek ellenére azonban elmondható, hogy a finanszírozási feltételek általában nem teszik rentábilissá a projekteket, ha a bérleti piaci változásokat is figyelembe vesszük. Ami ugyancsak látható, hogy a kétezres évek első felének kedvező finanszírozási feltételei már soha nem térnek vissza. Ennek oka nemcsak a nemzetközi szabályrendszer előrevetített változásaiban keresendő, hanem a válság keltette tapasztalatokban is. Közvetett hatásai teljesen át fogják írni a projektek matematikáját és az ingatlanpiaci számokat. A gazdasági mutatók idővel visszatérnek az eredeti szintjükre, és a bérleti díjak is emelkedni fognak, a végső befektetők azonban kénytelenek lesznek alacsonyabb hozamelvárással kalkulálni.”

Bánfalvi László
A HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója
Kihívások
„Meglátásom szerint a hitelpiac 2010-ben nagy kihívások elé néz, hiszen ebben az évben sok fontos szigorítás lép, illetve lépett már életbe. Az év elején jósolt 1-2 százalékos piacbővülést optimista megközelítéssel most is megerősítjük. Az Otthon Centrum Hitel Centernél eddig azt látjuk, hogy a hitel iránti érdeklődés a múlt év végéhez viszonyítva stagnál, így egyelőre növekedésről nem tudunk beszámolni. Ebben változás megítélésünk szerint csak akkor lesz, ha a bankok új, attraktív konstrukciókkal, akciókkal jönnek ki, valamint abban az esetben, ha a második fél évtől módosul a lakástámogatási rendszer. Amennyiben csak a júniusi további hitelpiaci szigorítás lép életbe, s egyéb változás nem lesz, úgy szerintünk nem várható lényeges bővülés.”

Lamboy Judit
A CIB Bank lakossági üzletágvezetője
Azonos feltételek
„A lakossági hitelezés erősödése elsősorban a gazdaság iránti bizalmi légkör megteremtésétől függ, és csak másodsorban a bankok hitelezési politikájától. Úgy gondolom, hogy a jogszabályi korlátozások a bankok kockázati elbírálását azonos mederbe fektették, így ebben nem várható verseny. Amiben mi, bankok támogatni tudjuk a hitelfelvételi kedv élénkülését, az a hitel költsége. A CIB Bank az átlátható, hosszú távon kiszámítható, hároméves fix kamatozású forinthitel nyújtásával kíván a lakáshitelpiacon érdeklődőknek lehetőséget nyújtani, az egyszeri vagy rövid távú kedvezmények helyett. Reméljük, hogy a piac élénkül, és mi a még mindig népszerű devizahitel mellett valós alternatívát tudunk nyújtani magyar forintban.”

Suppan Gergely
A Takarékbank makrogazdasági elemzője
Eltérő ütemezés
„A gazdaság szegmenseiben fáziskéséssel nőhet a nettó hitelkereslet. Legkorábban az exportáló cégek vehetnek fel kölcsönt beruházásaikhoz, ahogy a külpiacok egyre élénkülnek, míg a hazai piacra szolgáltató cégek csak megkésve, az év második felében támaszthatnak számottevő hiteligényt. Bizonytalanságot jelent, hogy a külpiacokat is még az ösztönzők húzzák, amelyek év végére kifulladhatnak, itthon pedig sok függ az új kormány élénkítésétől. Utóbbi miatt nehéz megbecsülni a háztartások hiteligényét, amely megkésve követi a foglalkoztatási trendet. Márciusban tetőzhet a hazai munkanélküliség, ez az év végére a lakossági fogyasztást is stabilizálhatja, így pozitív hatással lehet a kölcsönfelvételi kedvre. Legutoljára az ingatlanfejlesztők kerülhetnek ki a gödörből.”







A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.