BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
infláció

"Ismét kezdhetünk aggódni az árak miatt"

Úgy tűnt, legalább az infláció terén szerencsénk lesz ezúttal, de egyre inkább kezd ez az esély is elillanni.
2010.04.14., szerda 05:00

Tavaly, amikor nyilvánosságra hozták a júliusi áfaemelésről szóló döntést, arra számítottak a szakértők, hogy akár 8 százalékig elmehet a drágulási ütem. Örömmel konstatálták aztán, hogy ez nem következett be, sőt 2009 végén a legtöbben már 3 százalékos cél alatti drágulást vizionáltak, amit itthon még csak a 2006-os áfacsökkentést követően láttunk, és akkor sem valami sokáig.

Az idei első hónapok azonban nem egészen a tervek szerint alakultak, ismét kezdhetünk aggódni az árak miatt. Megérkezett ugyanis az a külső sokk, amelyre rendszerint nem számítunk, habár minden három-négy évben szembesülünk eggyel. Az olajár ismét vészesen közelíti a hordónkénti 100 dollárt, ráadásul most a forint árfolyama sem igazán segít a probléma kezelésében. És ha mindez nem lenne elég nagy gond, hát rátettünk még egy lapáttal, s a hatósági árakat, az áfát és a jövedéki adót is megemeltük.

Történelmi esélyt szalaszthatunk el, az infláció ugyanis nagy részben a fejekben dől el. Ha az emberek drágulásra számítanak, akkor a bérből élők alapból is fizetésemelést kérnek, a vállalkozók pedig megemelik az áraikat, biztos, ami biztos. Ebből a spirálból vagy hosszú évek munkájával, vagy a mostani szerencsés helyzethez hasonlót kihasználva lehetne kitörni. Úgy viszont nem fog menni, ha a fiskális politika a monetáris ellen dolgozik.

A legtöbben ugyan legyintenek csak az inflációra, mondván, van nagyobb gondunk is. Csakhogy éppen a magas áremelkedés miatt szállt el például az alapkamatunk, vonzóvá téve ezzel a devizahiteleket, ami megnövelte a sebezhetőségünket, éppen a válság kitörése előtt. Meglátjuk, az új kormány komolyan veszi-e végre az árak megfékezésének a feladatát, vagy muszáj még pár leckét kapnunk.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.