BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Donald Trump

Meglepetésre felkészülni!

2016.12.13., kedd 05:00

Ha 2016-nak volt bármi tanulsága, akkor az nem más, mint hogy készüljünk fel a legváratlanabb fordulatokra is – no meg az, hogy ezek meglepően jól jönnek a kockázatos eszközöknek. Bár lehet, hogy 2017 is meglepetésekkel teli év lesz, van néhány tény, melyet érdemes szem előtt tartani.

Donald Trump győzelmének a legfontosabb rövid távú hatása az lesz, hogy a költségvetési ösztönzők ismét bekerülnek a fejlett piacok gazdaságirányítási eszköztárába. Mind az Egyesült Királyság népszavazása, mind Trump megválasztása ékesen bizonyítja az „átlag dolgozó” egészen elképesztő elégedetlenségét. Ez talán nem meglepő, hiszen ennek a rétegnek a bére 2008 óta alig változott – nem utolsósorban a takarékossághoz való már-már dogmatikus ragaszkodás miatt. Ez a laza monetáris és a szűkmarkú költségvetési politikával függ össze. Jövőre a sikeres politikusokat ez a mantra fogja összekötni egymással: „Mi most mind Keynes követői vagyunk.”

Ha megvalósul az áttérés erre a költségvetési politikára, akkor végre kipukkanhat a kötvénybuborék. A kötvény jellegű eszközök az elmúlt években a túlzottan laza monetáris politika és a nullához közeli kamatok következtében eleve drágából krónikusan túlértékeltekké váltak. Már a várakozásoknak a Trump-győzelem hatására végbemenő átértékelődése is napokon belül komoly eladási hullámot generált, ami viszont akár jelentéktelennek is tűnhet a kötvénypiacokon lezajló átrendeződéshez képest. Ezért javuló növekedésre és növekvő inflációra kell számítani, bár szerintem a kamatok emelkedése lassúbb lehet, mint amilyenre a piac számít, mivel a kormányok nyomást gyakorolnak a „független” jegybankokra, hogy azok a stagnáló gazdaság élénkítéséért cserébe törődjenek bele az ideiglenesen magasabb inflációba. Bár a futamidő egy darabig ellenségnek számíthat, a kötvény jellegű eszközökön belül is lesznek még értéket tartogató területek. Ilyen például a helyi devizában jegyzett feltörekvő piaci adósság, amely a feltörekvő piaci részvények árfolyam-emelkedési potenciáljának jó részét magában hordozza.

Ami a részvényeket illeti, azok a minőségi, osztalékot fizető részvények, melyek 2009 óta a fő lendületet adták a bikapiacnak, valószínűleg sokat veszítenek majd a fényükből, amikor a kamatok átlépnek a pozitív tartományba. Ez visszájára fordítja a hozamvadászatot, amely eddig a kockázati spektrum mind veszélyesebb régióiba hajszolta a befektetőket. A pénzügyi válság óta erősen háttérbe szorult értékalapú befektetés talán most új lendületet kaphat.

Bármi legyen is Trump gazdaságpolitikájának középtávú hatása, fokozódó volatilitásra számítunk, mivel az új elnök (és általában a geopolitika) a „félelem és a kapzsiság” között tereli a piacokat. Az USA új és politikailag tapasztalatlan irányítása, melyet inkább retorikája, mintsem konkrét politikája alapján választottak meg, óhatatlanul bizonytalanságot szül, és baklövéseket is elkövethet majd, még ha az igazi katasztrófát sikerül is elkerülnie. És akkor még nem számoltunk az európai politikai zűrzavar esélyével, amely annak kapcsán alakulhat ki, hogy az Egyesült Királyság a franciaországi és németországi választások közepette igyekszik majd újratárgyalni az Európához fűződő viszonyát. Mindezek az események rövid távon teljesen visszájára fordíthatják a trendeket mind a részvények/kötvények viszonylatában, mind az egyes iparágak és ágazatok tekintetében.

Az Egyesült Királyság uniós kilépésének hatásai ugyanis a jövő évet is meg fogják terhelni. Vannak piacok, amelyek azonnali újraárazással reagálnak – gondoljunk csak a font és a dollár viszonyára a Brexit-népszavazás eredményének nyilvánosságra kerülése után –, mások csak fokozatosan, hosszabb idő alatt teszik meg ugyanezt. Ilyenek például az Egyesült Királyság alacsony és közepes tőkésítettségű vállalatai. Ezek jó részével kapcsolatban nehéz lenne negatív trenden kívül bármi mást elképzelni, mivel a szigetország több éven át húzódó kilépési tárgyalásai alaposan rányomhatják bélyegüket a hangulatra. Még ha a néhány éven belül megszülető eredmény nem is lesz túl megrázó, ezek a papírok mindaddig nem szerezhetik vissza a befektetők kegyeit, amíg a remény bizonyossággá nem érik. Bár az FTSE 100 indexet a font drámai elértéktelenedése a magasban tartotta, sőt új rekordokra sarkallta, a kisebb vállalatok összességében nem fogják érezni ennek az előnyeit.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.