BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A márciusi holland parlamenti választáson a szavazók csapást mértek a szélsőjobboldali populizmusra. Bizakodásra ad okot az idén tartandó fontos európai választásokkal kapcsolatban, hogy a Geert Wilders vezette euroszkeptikus, bevándorlásellenes Szabadságpárt a vártnál jóval kevesebb parlamenti mandátumot szerzett, így egy mérsékelt jobbközép koalíció kerül majd kormányra, a konzervatív-liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért vezetője, Mark Rutte pedig továbbra is miniszterelnök marad.
A mérsékelt politika megerősödése jót tesz Hollandiának és Európának. Az új kormányzat várhatóan folytatja majd a fontos strukturális reformok megvalósítását, beleértve a bonyolult adórendszer régóta szükséges átalakítását. A legjobb megoldás talán az egykulcsos jövedelemadó bevezetése lenne, ami a gyorsabb hosszú távú gazdasági növekedés alapjait is lefektetné.

Az új kormányzat valószínűleg kritikus, de konstruktív megközelítést fog érvényesíteni az EU és az eurózóna ügyeiben. Ez azt jelenti, hogy Hollandia várhatóan arra törekszik majd, hogy valódi megoldások szülessenek az unió előtt álló lényeges kihívások, köztük a menekültválság terén.
Jelentősége van annak is, hogy a holland szavazók elutasították Wilders programját, amely az EU-ból való kilépésre és a határok (különösen a muszlimok előtti) lezárására fókuszált. Ez ugyanis azt jelezheti, hogy talán veszített vonzerejéből az a szélsőjobboldali populista retorika, amely elérte, hogy a britek az EU-ból való kilépés támogatására szavazzanak, az amerikaiak pedig Donald Trumpot válasszák meg elnöknek.

Ha ez így van, akkor csökkenhet annak az esélye, hogy Franciaországban a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front vagy Németországban az Alternatíva Németországért nevű párt kerüljön hatalomra az idei választásokon. Miközben az EU talán képes lett volna arra, hogy túléljen egy holland euroszkeptikus kormányzatot, ez nem lenne elmondható, ha egy ilyen kormányzat kerülne hatalomra Franciaországban vagy Németországban.
Valójában ha az EU egy fenntarthatóbb útra akar térni, akkor arra lesz szüksége, hogy az európai integráció előrehaladásában mindig lényeges szerepet játszó francia–német tengely mindkét tagja teljes mértékben elkötelezett legyen az európai projekt iránt, előmozdítva ezzel azt a fajta politika vezetést, amely eddig hiányzott az EU-ban. Max Weber szavai szerint a „remény hordozóinak” kell lenniük, akik biztosítják a gazdasági, szociális és politikai stabilitást, illetve kohéziót.

Ebben a tekintetben a Donald Trump, illetve Theresa May brit miniszterelnök által megfogalmazott bírálatok végül jó dolgot szülhetnek, mivel előmozdíthatják azt, hogy Franciaország és Németország szorosabbra zárjon. Az EU-t érő szüntelen gazdasági kihívások szintén elősegíthetik egy elkötelezett vezetés kialakulását, elvégre is történelmi kitekintésben az európai integrációt a válságok vitték előre.

A jelenlegi folyamatok pedig a költségvetési többlettel, illetve hiánnyal rendelkező országok fiskális és strukturális politikái koordinálásának új mechanizmusait váltják ki. Ez legfőképpen hatékony gazdaságpolitikai koordinációt követel meg Franciaország és Németország között.
Az Európán belüli bizalom helyreállítása megköveteli, hogy a költségvetési többlettel bíró tagállamok, mint például Hollandia, fokozzák infrastrukturális kiadásaikat az Európai Beruházási Bank segítségével. A deficittel küzdő tagállamoknak – mint Franciaországnak és Olaszországnak – pedig a munkaerő- és termékpiacokon strukturális reformokat kellene elfogadniuk, amivel erősítenék a potenciális gazdasági növekedést.

Az EU történetének kritikus szakaszát éli. Ha a francia és német szavazók követik a holland választók példáját, és olyan kormányzatot emelnek hatalomra, amely valódi politikai víziót képes felkínálni, akkor az idei választások politikai értelemben vízválasztónak bizonyulhatnak. Így eljöhet az a pillanat, amikor az EU végre érdemben hozzákezd az integráció továbbviteléhez és a reformok megvalósításához, amire olyannyira nagy szüksége van az uniónak.
Copyright: Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.