BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
befektetések

Hová kerülnek a biztos menedékek?

Mivel a részvényindexek esnek, a devizaárfolyamok volati­litása növekszik, a politikai kockázatok pedig erősödnek, a pénzpiacok világszerte nehéz időszakot élnek át. Vélemény.
2019.01.09., szerda 19:10

Mivel a részvényindexek esnek, a devizaárfolyamok volati­litása növekszik, a politikai kockázatok pedig erősödnek, a pénzpiacok világszerte nehéz időszakot élnek át. Az ehhez hasonló időszakokban a nemzetközi befektetők általában óvatosabbá válnak, és a biztonságot helyezik előtérbe a hozamokkal szemben. A tőke ilyenkor olyan „biztos menedékekbe” áramlik, amelyek elegendő mértékben tudnak biztonságos, likvid, befektetési besorolású eszközöket nyújtani. Ma azonban nincsen egyértelműen biztos menedéknek tekinthető hely.

Történelmi kitekintésben különösképpen az USA számított biztos menedéknek.

Ahogy egy befektetési stratéga megjegyezte 2012-ben: „Amikor az emberek aggódnak, minden út az amerikai állampapírokhoz vezet.”

Az amerikai ingatlanpiaci buborék 2007-es kipukkanása jó példája ennek. Senki nem tagadta, hogy a globális pénzügyi krízis epicentruma az USA-ban volt. Ahelyett azonban, hogy a tőke elmenekült volna az országból, éppen az ellenkezője, tőkebeáramlás történt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Természetesen a dollár iránti kereslet egy részét az magyarázta, hogy a külföldi bankoknak és az intézményi befektetőknek zöldhasúra volt szükségük, hogy fedezni tudják a finanszírozási igényeiket azok után, hogy a bankközi és más nagykereskedelmi rövid távú piacok nem működtek. A dollár iránti megnövekedett kereslet nagy részét azonban a puszta félelem okozta. Egy olyan időszakban, amikor senki nem tudta, miként alakulnak a dolgok, az Egyesült Államok tűnt a legbiztonságosabb választásnak. Ez azonban még Trump amerikai elnökké választása előtt történt. Neki pedig korábban nem tapasztalt mértékben sikerült aláásnia a dollárba vetett bizalmat. Amellett, hogy nem törődött a fiskális felelősség kérdésével, első két hivatali évében nemzetközi intézmények ellen intézett támadásokat, és konfliktust szított az ország szövetségeseivel.

Természetesen már Trump előtt is sérült a dollárba vetett bizalom: 2011-ben a Standard & Poor’s egy fokozattal leminősítette az USA adósbesorolását az amerikai kormányzat leállásközeli helyzete miatt. Az S&P lépését az váltotta ki, hogy az akkori elnök, Barack Obama és a kongresszusi republikánusok nem tudtak megegyezni az államadósság-plafon megemeléséről.

A befektetőknek most még inkább okuk van aggódni az amerikai adósbesorolás miatt. 2018-ban az amerikai kormányzat háromszor állt le, és még mindig is tart egy részleges leállás, miután Trump forrásokat követel a mexikói határra tervezett fal felépítéséhez.

Hová mehetnének a befektetők, ha nem az USA-ba?

Az eurózóna logikus alternatívának tűnhetne. A dollár után ugyanis az euró a világ legszélesebb körben használt devizája. Továbbá az eurózóna 19 tagállamának tőkepiaca megközelíti az amerikai piac méretét. Európának azonban megvannak a saját gondjai. A gazdasági növekedés lassul, és azzal a kockázattal is számolni kell, hogy az eurózóna negyedik legnagyobb gazdaságának, Olaszországnak a bankszektora súlyos válságba kerül.

Emellett a Brexit igen káros hatású lehet, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból. Nagy-Britanniát addig ki lehet zárni a biztos menedékek közül, amíg nem rendezi a Brexit körüli fiaskót.

Mi a helyzet a svájci frankkal?

Bár egyértelmű, hogy mi a deviza vonz­ereje, a svájci pénzpiac egyszerűen túl kicsi ahhoz, hogy megfelelően helyettesíteni tudja Amerikát.

Ami Japánt illeti, bőséges állampapír-kínálatával az USA-n kívüli legnagyobb államadósság-piacnak számít. A portfóliómenedzserek számára azonban kérdés, hogy valóban biztonságos-e befektetni egy olyan országba, ahol az államadósság mértéke meghaladja a GDP 230 százalékát.

Kínáról pedig az mondható el, hogy a világ harmadik legnagyobb államadósság-piaca. A kínai piacot azonban olyan erősen kontrollálják, hogy az lényegében a biztos menedék ellentétének számít.

Mivel hiányoznak a biztos menedékek, a befektetők egyre nyugtalanabbá válnak. A veszély legapróbb jelére ki fogják menekíteni forrásaikat, ami jelentősen fokozza majd a volatilitást. A mostani nehéz helyzet valószínűleg továbbra is fennmarad.

Copyright: Project Syndicate, 2019

www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.