BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
EKB

Új utakon az Európai Központi Bank

A látható befektetési eredményt az euró­zónában csak további addicionális kockázatvállalással lehet majd elérni, bár ehhez a helyzethez a befektetőknek az évek alatt hozzá kellett szokniuk. Christine Lagarde valószínűleg nyitott lesz a már ismert monetáris politikai eszköztár alkalmazására, akár új elemekkel finomhangolva azt.
2019.07.19., péntek 09:35

Mario Draghi elnöksége alatt az Európai Központi Bank (EKB) meghatározó globális monetáris szereplővé lépett elő, precedenst teremtett, és bebizonyította, hogy képes és hajlandó a teljes monetáris eszköztárát az euróövezet stabilitásának szolgálatába állítani. Bár a jövőben is lehetnek a mandátumával és legitimitásával kapcsolatos viták, mára már általános politikai elfogadottság övezi a mennyiségi lazítás intézményrendszerét.

Kérdés viszont, hogy a költségvetési politika támogatása nélkül a monetáris politika tartósan sikeres maradhat-e.

Az egyes eurózóna-tagállamok gazdaságai továbbra is erőteljes divergenciát mutatnak, és a közös deviza adottságából fakadóan a tagoknak már nincs lehetőségük a devizaárfolyam-korrekción keresztül kiigazítani a gazdasági egyensúlytalanságokat. Ezzel a problémával az EKB új elnökének is szembe kell majd néznie.

Christine Lagarde – korábbi francia pénzügyminiszter és Nemzetközi Valutaalap-vezér – személye viszont az általános várakozások szerint garantálja a laza monetáris politika kontinuitását, ami mindenképpen jó hír az európai gazdaság számára.

Az elmúlt évek során az eurózóna-beli monetáris politika normalizálódásának kezdetét várták a piaci szereplők, kezdve az eszközvásárlási program (quantitative easing – QE) leállításával, majd az irányadó kamatszint emelésével, és ezzel párhuzamosan az állampapírpiaci hozamok növekedésével.

Ennek mára szinte csak a töredéke valósult meg: az EKB többszöri halasztás után és lassú ütemben csak a nettó kötvényvásárlást állította le 2018 decemberére, vagyis a lejáró instrumentumok helyére újakat vásárol továbbra is, míg a kamatok emelésének lehetősége fokozatosan későbbre tolódott.

Címlapkép: Shutterstock

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.