BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
forint

Külső tényező gyengíti most a forintot

A forint a továbbiakban is alulteljesítő lehet, ha az Európa és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi vita élesedik – mondta a Világgazdaságnak Alexis Garatti, az Euler Hermes vezető közgazdásza.
2019.10.10., csütörtök 15:10

Egy Magyarországhoz hasonló, magas exportkitettségű kis nyitott gazdaság hogyan észlelheti először az európai gazdasági lassulást? Mely makromutatók jelzik a visszaesést először?

Általában a beszerzésime­ned­zser-indexeket érdemes figyelni, ezek a legmegbízhatóbb előrejelző indikátorok, ugyanakkor a hazai fizetőeszköz, a forint szintén nagyon jó mutató. Tehát még ha a kilátások most jók is, Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy a következő hónapokban alacsonyabb külső kereslettel szembesül majd. A forint jelenlegi mozgásai a globális ipari ciklusra reflektálnak, amely előbb vagy utóbb, de hatással lesz Magyarországra.

Fotó: VG

Mennyire látja stabilnak a forintot, mi állhat a gyengülés mögött, és adnak-e okot aggodalomra az elmúlt hetek árfolyammozgásai?

Sok tényező közül a legfontosabbnak a magyar monetáris politikával kapcsolatos várakozásokat tartom, mivel a Magyar Nemzeti Bank politikája kevésbé megszorító, mint azt korábban várták. Ugyanakkor a feltörekvő devizák összességében is gyengülnek az amerikai dollár és várhatóan az euró ellenében is, mert a feltörekvő gazdaságokkal szemben nő az óvatosság. A feltörekvő országok akkor tudnak felülteljesíteni, ha erős a kockázatvállalási hajlandóság, de most nem ez a helyzet. A piac progresszíven árazza az amerikai kereskedelmi politikából fakadó bizonytalanság negatív hatását.

Végeznek egyensúlyiárfolyam-számításokat a forintra? Alul- vagy felülértékeltnek tekinthető az euróval szemben a 334-es szintnél járó deviza?

Nem tartunk fenn ilyen modellt, mi a dollárindex várható ingadozását mérjük fel. A fő devizák mozgásait jelezzük előre a kereskedelemmel súlyozott index alapján, amihez öt fő faktort használunk fel, ezek: a carry trade (kamatparitási feltételek), az érték (vásárlóerő-arány), kockázat, momentum és volatilitás.

 

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatják

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.