BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért támogassuk a kényszervállalkozókat?

Ha megtehetnék, visszatérnének a munkavállalói szerepkörbe, szívesen élveznék az ebből fakadó előnyöket.
2019.10.02., szerda 18:03

A rendszerváltás alapjaiban változtatta meg Magyarország gazdaságának összetételét: az addig domináns állami tulajdonlást rohamosan lebontotta a privatizáció, a hirtelen megnövekvő vállalkozási kedvvel szétterjedt a vállalkozói szféra, ezáltal a vállalkozásindítás természetes folyamattá válhatott. A korszak munkaerőpiaci folyamatainak azonban akad egy ritkán emlegetett hozadéka, a kényszervállalkozói létforma.

Ők azok a vállalkozók, akik szinte csak és kizárólag a saját és családjuk megélhetését kívánják biztosítani, és akik jobb esetben azért kezdtek vállalkozásba, hogy az általuk elvégzett szolgáltatásról számlát tudjanak adni – tehát elsősorban munkahelyet kreáltak maguknak, nem céget. Ebből következik, hogy a kényszervállalkozók csak akkor fejlesztenek, ha feltétlenül szükséges, vagy ha a külső körülmények kikényszerítik a változást.

A helyzetükből fakad, hogy a befektetett szellemi, anyagi tőkét nem vagy csupán kevésbé kívánják jelentős haszonnal kamatoztatni. Továbbá a klasszikus értelemben vett vállalkozókra jellemző proaktivitás, a piac feltérképezése és az abból leszűrt következtetésekre alapozott befektetések vagy éppen a profit bizonyos hányadának visszaforgatása az esetükben teljes mértékben hiányzik. Emellett ritkán fejlődnek olyan szintre, hogy új munkahelyeket teremtsenek.

Státuszuk leggyakrabban korábbi munkáltatójuk gazdasági helyzetének megváltozásával, esetleg megszűnésével alakult ki, tehát azért kezdtek vállalkozásba, mert nem láttak más lehetőséget a bevételszerzésre. Ha megtehetnék, visszatérnének a munkavállalói szerepkörbe, szívesen élveznék az ebből fakadó előnyöket: a határozatlan idejű munkaszerződést, a pótlékokat, a túlórapénzt, a fizetett szabadságot és az egyéb támogatásokat. Azok a vállalkozók, akik a rendszerváltás idején léptek a kényszervállalkozás ösvényére, napjainkban jobb esetben élvezik egykori vállalkozói létük gyümölcsét, rosszabb esetben pedig a generációváltás időszakát élik meg.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatják

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.