BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva az USA ellenségeivel barátkozik



Oroszország látványosan felmelegíti kapcsolatait Irakkal, Iránnal és Észak-Koreával, a Bush amerikai elnök által a gonosz tengelyébe sorolt országokkal - hívja fel a figyelmet a Financial Times, és elemzőkre hivatkozva azt feltételezi, hogy Moszkva így akarná a jövőben biztosítani diplomáciai és gazdasági érdekeinek érvényesülését. (Hasonló szándékokat tulajdonítanak Jacques Chirac francia elnöknek is, amikor annak okát keresik, hogy Párizs miért nem határolja el magát az Egyesült Államok várható iraki hadjáratától.)

Szeptember 1-3-án tesz látogatást Moszkvában Nádzsib Sabri iraki külügyminiszter, s ez alkalomból 40 milliárd dollár értékű gazdasági együttműködési csomagot írnak alá (VG, 2002. augusztus 21., 1. oldal). A látogatás hivatalos célja az, hogy tekintettel az ENSZ-közgyűlés új ülésszakának megnyitására, áttekintsék Bagdad és a világszervezet kapcsolatait - írta meg nem nevezett forrásokra hivatkozva az Itar-TASZSZ. Ami az olajkitermelésre, energiagazdálkodásra, vegyiparra és közlekedési infrastruktúrára kiterjedő programot illeti, öt-tíz évre szóló együttműködésről van szó, amely hivatalos orosz álláspont szerint nem ütközik az Irak ellen 1991-ben elrendelt ENSZ-szankciókkal. Amerikai törvényhozók ugyan más véleményen vannak, de Philip Reeker, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője orosz kollégájával értett egyet.

Keddtől meg nem nevezett iráni illetékesek tárgyalnak Moszkvában, s laptudósítók feltételezik, hogy e tárgyalásokon azokat a kifogásokat igyekszenek elhárítani, amelyeket Washington támasztott az egy hónapja bejelentett orosz-iráni nukleáris együttműködési megállapodással szemben. Akkor azt közölték, hogy Moszkva öt iráni nukleáris reaktor építésében működik közre; Washington nehezményezte, hogy a reaktorokat nukleáris fegyverprogram céljaira is föl lehet használni. Moszkva erre úgy reagált, hogy a megállapodás politikai tényezőktől függ. Ugyancsak a napokban kezdte meg oroszországi látogatását Kim Dzsong Il észak-koreai vezető, akinek programját ugyan titokban tartják, de Washington nyomban üdvözölte a látogatás tényét; az amerikai fővárosban arra számítanak, hogy Putyin elnök nyomatékosan felhívja majd vendége figyelmét a nemzetközi terrorizmus elleni harc komolyságára. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.