BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerikai katonák és pénzek Bulgáriába

A bulgáriai Novo Seloban készül az Amerikai Egyesült Államok legújabb katonai bázisának létesítéséhez. Ehhez gyakorlatilag felépítenek egy új kisvárost; a beruházás összértéke mintegy 120-150 millió dollár.

A kisvárosba terveznek kórházat és rendelőket, konditermeket, információs központot, boltokat, lakóparkot és számos helikopter-leszállót is - írja a Novonite.

Az építkezés várhatóan 2009 nyarán kezdődik, a bázis 2011-re készül el. 500 katonát szeretnének családjukkal együtt Bulgáriába telepíteni az amerikaiak. További 2 500 katona használná felváltva a bezmeri, graf ignatievoi és aitosi bázisokat; az év egyes részeiben akár 5 000 amerikai katona is Bulgáriában tartózkodna.

További fejlesztéseket is hajthat végre az USA bulgáriai bázisain: a bezmeri hadiállásból lehet az USA hat nagy külföldi támaszpontjának egyike – e projekt keretében egyedül a kifutópálya meghosszabbítása 30 millió dollárba kerülne.

Az első 1200 katona még idén augusztusban érkezne az országba, hogy egy három hónapos kiképzésen megismerkedjen a környékkel. Jelenleg mintegy 80 amerikai mérnök készíti elő az építkezési munkálatokat a helyszínen.

2006 tavaszán írt alá Bulgária és az Egyesült Államok egy szerződést a fentebb is említett haditámaszpontok közös használatáról. Hasonló szerződés köttetett az USA és Románia között is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.