BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilábalhat a válságból az építőipar

Tizenegy hónapja a legjobb eredményt mutatta fel az építőipar, lehetséges, hogy már az állami beruházások felpörgetése áll a számok mögött.Az építőipari termelés volumene áprilisban 0,8 százalékkal volt magasabb, munkanaptényezővel kiigazítva 1,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Még a márciusi adat is 13,5 százalékos csökkenésről tanúskodott, így éles fordulatot jelent a legfrissebb statisztika. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 2,9 százalékkal haladta meg az előző havit, ami azt jelzi, hogy már a harmadik egymást követő hónapban van jelentős bővülés. Míg azonban a téli hónapoknak alacsony a súlya, az április már kifejezetten jelentős szerepet játszik az ágazat termelésében, ami tovább növeli a termelési adat jelentőségét. Az év első négy hónapjában a termelés 13,5 százalékkal maradt el a 2007-es azonos időszakitól, de ezzel együtt is elképzelhető, hogy az év egészében csak mérsékelt visszaesés következzen be, mivel a tavalyi év júniusától voltak igazán alacsony havi indexek, így a bázishatás erős lehet az év második felében.

A termelés korábbi hónapokban megfigyelt nagyarányú csökkenése után az áprilisi kismértékű növekedésben a KSH szerint a nagyszervezetek termelésének jelentős emelkedése mellett a munkanapok alakulásának és az alacsony előző évi bázisnak is szerepe volt.

A szezonálisan kiigazított adatok elmúlt három hónapban megfigyelt kismértékű, de folyamatos növekedése arra utal, hogy a termelés 2005–2006-ban bekövetkezett jelentős bővülését követő, 2007-ben tapasztalt nagymértékű visszaesés megállni látszik. Az áprilisi havi termelés egy szinten van az előző év azonos hónapjának alacsony bázisával.
Az építőipar alágazataiban áprilisban két ellentétes folyamat volt megfigyelhető. A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése áprilisban 2007 azonos időszakához viszonyítva 4,1 százalékkal csökkent. Nőtt viszont a tavaly áprilisihoz képest az épületgépészeti szerelés termelése, 3,6 százalékkal, a kis súlyú befejező építésé pedig 24,2 százalékkal.

Az áprilisi kismértékű termelésnövekedésen belül a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Míg épületek építésének volumene 7,6 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építéséé 13,8 százalékkal emelkedett 2007 áprilisához mérten. Az építőipari termelés első négyhavi 13,5 százalékos csökkenésén belül az épületek építése 12,1 százalékkal, az egyéb építményeké 15,4 százalékkal lett alacsonyabb. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva mindkét építményfőcsoport termelése meghaladta az előző havit, az épületeké 9,2 százalékkal, az egyéb építmények építése 3,5 százalékkal.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 31,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya mintegy 30 százalékkal, az egyéb építményeké egyharmaddal volt kisebb az előző évinél. Az év első négy hónapjában kötött szerződések volumene 3,1 százalékkal alacsonyabb volt a 2007. január–áprilisinál. Épületekre január-áprilisban az előző év azonos időszakinál 28,7 százalékkal kisebb, míg egyéb építményekre 41,2 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. A növekedés az autópálya-építésre még januárban kötött nagy értékű szerződés eredménye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.