BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drámai lett az olasz gyerekhiány

Hiába ígért választási kampányában ezer euró támogatást minden elsőszülött csecsemő után Silvio Berlusconi olasz kormányfő, a nemrég nyilvánosságra hozott hároméves költségvetésben nem tüntettek fel külön forrást e célra. A dolgozó anyák pénzügyi támogatásának elmaradása miatt a legtöbb olasz nőnek választania kell a gyermekszülés és a karrier között. Ennek a kényszernek egyszerre két hátrányos következménye is van: az EU tagállamai közül Olaszországban a második legalacsonyabb a termékenységi ráta és a legkisebb a foglalkoztatott nők aránya – mutat rá a Bloomberg.
A gyerekvállalásnak elsősorban anyagi akadályai vannak. A fejlett országokhoz képest viszonylag alacsony fizetések mellett sok anya még az állami fenntartású, havi 500 euróba kerülő bölcsődét sem engedheti meg magának, amelyben általában egyébként is csak minden harmadik gyermek számára jut hely. Részben ezzel magyarázzák, hogy Olaszországban 1,32 gyerek jut átlagban egy nőre, ennél az EU-ban csak a lengyelek teljesítenek rosszabbul, 1,27-dal.
Az alacsony termékenységi rátához rendkívül csekély, 47 százalékos foglalkoztatási szint párosul az olasz nők körében. A helyzetet tovább rontja, hogy a szülés előtt állásban lévő nők több mint tíz százaléka nem megy vissza dolgozni gyermeke világra jötte után.
A fentiekhez járulnak még Olaszország nem éppen derűs makrogazdasági kilátásai. A római kabinet előrejelzése szerint 0,5 százalék alatt lehet a GDP idei növekedése, miközben Európa legeladósodottabb nemzetgazdaságának kell fenntartania a bruttó hazai össztermék immár 15 százalékát felemésztő nyugdíjrendszert úgy, hogy demográfiai prognózisok szerint a keresőkorúak aránya a 2007-es 66-ról 54 százalékra zsugorodik az elkövetkező négy évtizedben. VG

Félresikerült gáláns kaland

Büntetőjogi következményekkel fenyeget Berlusconi 2003-as afférja Virginia Sanjust di Teulada televíziós bemondónővel.

A hölgy korábbi férjének állítása szerint a politikus jól jövedelmező tanácsadói állást biztosított Di Teuladának a kabinet mellett.

A gyanúsítást egyébként a Di Teulada kinevezéséről szóló 2003-as rendeletnek az Espresso magazinban megjelent másolata is alátámasztani látszik.

A hölgy korábbi férjének állítása szerint a politikus jól jövedelmező tanácsadói állást biztosított Di Teuladának a kabinet mellett.

A gyanúsítást egyébként a Di Teulada kinevezéséről szóló 2003-as rendeletnek az Espresso magazinban megjelent másolata is alátámasztani látszik. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.