BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Értekezlet után konzultációk

Budapesten mától három napon át a tegnap véget ért külpiaci értekezletre állomáshelyükről hazatért szakdiplomatákkal a korábban erre bejelentkezett hazai kis- és középvállalatok képviselői konzultálnak.

A külpiacokon dolgozók kaptak "fejtágítást" a magyarországi háttérről a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium által, a külképviseleteken a magyar külgazdasági és kereskedelempolitikai érdekeket képviselő, gazdaságdiplomáciai feladatokat ellátó külgazdasági szakdiplomaták számára hagyományosan megrendezett értekezleten. Miként maga a Külpiaci Értekezlet is hagyomány, ugyanígy az is azzá vált, hogy a kétnapos rendezvényt követően ők nyújtanak információkat a hazai cégeknek a lehetőségekről.

Az erre rendelkezésre álló három nap alatt a magyar vállalkozók a több mint félszáz állomáshelyen működő szakdiplomata-hálózat tagjaival folytathatnak közvetlen megbeszéléseket, előre rögzített menetrendben, egyenként  15-20 perces személyes konzultációra nyílik így mód.




Az értekezlet tegnapi, első napján Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, Göncz Kinga, külügyminiszter és Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára előadásaival kezdődött meg. Burány egyebek között arról beszélt, hogy az első számú cél az EU átlagát két százalékkal meghaladó gazdasági növekedés.

A munkahelyteremtést, a beruházás-ösztönzést és az infrastruktúra fejlesztését emelte ki, továbbá az adminisztrációs terhek csökkentését, valamint az adórendszer átalakítását, ezen belül a munkáltatók élőmunkához kapcsolódó járulékterheinek enyhítését.
Göncz Kinga a közelmúlt két komoly nemzetközi sikerére, a Kecskeméten létesítendő Mercedes-gyárra és a Budapesten megvalósuló uniós innovációs központra utalva szorgalmazta az integrált külképviseleti rendszer erőforrásainak még hatékonyabb használatát, a nagykövetségek, a gazdasági és kulturális szakdiplomata-hálózat közötti együttműködés további javítását.


Gőgös Zoltán a magyar agrárium exportlehetőségeiről beszélve a termelés és értékesítés növelésére a prémiumkategóriában kínálkozó magyar esélyeket hangsúlyozta.

Változások folyamatában

Az idén, a nyári váltásokkal megkezdődik az ötvenhat posztból álló külpiaci hálózat „átszabása”, igazítása a megváltozott igényekhez. Néhány olyan országban nyitnának szakdiplomata posztokat, ahol még ma is erős az állami befolyás, s ezzel egy időben csökkentenék a Nyugat-Európában diplomatastátusban közreműködő munkatársak létszámát.

Más változás is várható: új elemként kilenc külgazdasági szakdiplomatát regionális feladatokkal látnának el az újrafazonírozott hálózatban.

Ezenfelül nem diplomáciai jellegű, szerződéses képviseleti hálózat kialakítása is folyik olyan helyeken, ahol a külgazdasági szakdiplomata-hálózat nem fedi le az üzletfejlesztési feladatokat, és amelyeken helyi üzleti kapcsolatokban jártas vállalkozások megbízásos alapon segítik az ITD Hungary befektetés-ösztönző és exportfejlesztő tanácsadói tevékenységét.

Más változás is várható: új elemként kilenc külgazdasági szakdiplomatát regionális feladatokkal látnának el az újrafazonírozott hálózatban.

Ezenfelül nem diplomáciai jellegű, szerződéses képviseleti hálózat kialakítása is folyik olyan helyeken, ahol a külgazdasági szakdiplomata-hálózat nem fedi le az üzletfejlesztési feladatokat, és amelyeken helyi üzleti kapcsolatokban jártas vállalkozások megbízásos alapon segítik az ITD Hungary befektetés-ösztönző és exportfejlesztő tanácsadói tevékenységét. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.