BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zöld Kommandó-rajtaütés az illegális színesfém-kereskedőkön

Az illegális színesfémhulladék-kereskedelem állt a célkeresztjében a Zöld Kommandó akciósorozatnak, mely során a zöldhatóságok április elejétől június végéig több mint 400 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre.

Hozzávetőlegesen 6-8 ezer tonnányi hulladékot vizsgáltak. Az engedély nélkül kezelt hulladék mennyisége 36 esetben haladta meg a 10 tonnát, 24 esetben pedig a 100 tonnát. Összesen 9,26 millió forint bírságot szabtak ki 2030 tonna hulladék szabálytalan lerakása miatt – közölte a VGO-val a szaktárca.

Csak júniusban 137 helyszínt ellenőrzött a zöldhatóság, az ellenőrzések több mint fele vont maga után hatósági intézkedést vagy büntetőeljárást. Továbbra is jellemzően a vashulladékok, gépjárművek illegális kezelése miatt kellett fellépnie a Zöld Kommandó munkatársainak. Júniusban a felügyelőségek összesen 6,58 millió forint bírságot szabtak ki 1983 tonna hulladék szabálytalan lerakása miatt. A színesfémhulladék átvevőhelyek 28 százaléka nem rendelkezett az ehhez szükséges engedéllyel. Kilenc esetben közvetlen környezetkárosítást, illetve nyomait tárták fel a felügyelőségek.

Ezzel lezárult a zöldbűnözés elleni akciósorozat második üteme, júliustól pedig - az átvevők ellenőrzése során szerzett információkra is alapozva - már az átadói kör célzott vizsgálatát végzik a felügyelőségek. Emellett a zöldhatóságok vizsgálataikat kiterjesztik a környezetkárosító festékek és lakkok kezelésére, forgalmazására is az autófesték-forgalmazóknál és importőröknél.

Az akciók célja: feltárni a szabálytalan és környezetkárosító színesfémhulladék-begyűjtést, és gátat vetni a színesfémlopásoknak és az illegális autóbontásoknak is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.