BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Béremelés a közszférában - Van megállapodás, vagy nincs?

A LIGA Szakszervezetek szerint van érvényes, a közszféra 2009-ben esedékes béremelésére vonatkozó kormányzati kötelezettségvállalás, míg a Pénzügyminisztérium szerint megállapodás van, de 2009-re vonatkozó érvényes bérmegállapodás még nincs.

A LIGA Szakszervezetek csütörtökön közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a kormányzattal kötött megállapodás szerint 2009. január 1-től kerül sor a közalkalmazotti illetményalap legalább 4 százalékos növelésére.

A LIGA mindezzel arra reagált, hogy Veres János pénzügyminiszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón arra a kérdésre válaszolva, hogy a költségvetés tervezésénél miért nem vették még figyelembe a közszféra 4 százalékos béremelésére vonatkozó megállapodást azt mondta: "Magyarországon a szakszervezetekkel általános 4 százalékos bérmegállapodás 2009-re bizonyosan nincs".

A LIGA közölte: nemcsak a szakszervezet, hanem a szociális minisztérium honlapján is megtalálható a megállapodás szövege. Így utaltak a tavaly decemberben az Országos Közalkalmazotti Érdekeegyeztető Tanácsban aláírt megállapodásra.

A Pénzügyminisztérium (PM) az érdekvédelmi szervezet közleményére reagálva azt közölte, hogy az egyszer már kivívott eredményeket senki nem veszélyezteti.

A kormányzati kötelezettségvállalást a kormány betartja, és az ősszel sorra kerülő bértárgyalásokon ennek szellemében cselekszik.

"A tényleges bérmegállapodás - 4 százalékról, vagy azt meghaladó értékről, figyelembe véve a 2009-re várható inflációt - azonban ezen a tárgyaláson születik meg" - áll a PM közleményében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.