BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

49 centes hamburger vasárnaponként – új amerikai sors

Az amerikai polgárok 15 százaléka – 7,5 millió ember jövedelmének legalább a felét lakhatásra költi. A jelzálog hitelek törlesztését megszenvedő tömegek napról napra küzdenek a teljes elszegényedés ellen.

Al Ray csak szerdán és vasárnap ebédelhet az otthonán kívül. Azért ilyenkor, mert ezeken a napokon 49 centért kapható a hamburger a McDonald’s-ban. A mérnök végzettségű Al novemberben elvesztette munkáját, azóta korrepetálásból él, havi ezer dollárból. Csak a jelzáloghitel törlesztő részlete havi 1400 dollár kiadást jelent számára havonta. Hiába adja bérbe lakásának egy szobáját, így is képtelen kifizetni a számláit – írja az AP üzleti tudósítója.

Al egyike annak a 7,5 millió amerikai polgárnak, akik keresetük több mint felét költik lakhatásra az Amerikai Népszámlálási Iroda 2007-es adatai alapján. A megelőző évben ez a szám még 7,1 millió volt. Statisztikai alapon az a tulajdonos, aki jövedelmének több mint 30 százalékát fordítja lakására, nehéz anyagi helyzetűnek tekinthető. A Moody’s ecomomy.com oldala szerint ma az Egyesült Államokban tízmillió tulajdonos lakásán nagyobb jelzálog-teher van, mint amennyit a lakásuk ér. Június végén több mint négymillió lakástulajdonos legalább egy havi részletfizetés késében volt, félmillió ember pedig már csődöt jelentett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.