BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három év alatt jelentős versenyképességi javulás a cél - másodszor ülésezett a GEF

A most megkezdődő adó- és járulékváltoztatások következetes folytatásával 3 év alatt jelentős versenyképességi javulás érhető el - hangoztatta Bajnai Gordon nemzeti és fejlesztési miniszter a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) második ülésén.

A GEF ülésén Bajnai Gordon arról beszélt, hogy a mostani adócsomag módosítási elve egyértelműen és több szempontból is a versenyképességet erősíti. Ezt szolgálja a munkaadói járulékok 5 százalékos csökkentése az alacsonyabb jövedelműeknél, a 4 százalékos különadó eltörlése. A Start Régió kártya bevezetése és a rehabilitációs járulék fizetésének módosítása pedig javítja a hátrányos helyzetű munkavállalói csoportok foglalkoztatását.

Az intézkedési csomag megalkotásakor az egyik legfontosabb cél éppen a versenyképesség javítása volt. Erről már Veres János pénzügyminiszter beszélt, aki hozzátette: emellett az élőmunka terhek csökkentése, s az is célja a csomagnak, hogy egyszerűbbé, kevesebb adóadminisztrációt igénylővé váljon a rendszer. Az adócsökkentés kereteit alapvetően meghatározza, hogy a kormány nem kívánja feladni az eddigi jelentős egyensúlyjavítás eredményeit, sőt a konvergencia program alapján jövőre a GDP 3,2 százalékára kívánja mérsékelni az államháztartás hiányát - szögezte le.



A gazdasági szféra képviselői szerint az intézkedések iránya jó, de annak mértékét nem tartják elégségesnek. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a gazdasági oldal képviseletében elmondta, hogy a költségvetési egyensúly megtartását ők is fontosnak tartják. Ezzel együtt hangsúlyozni kívánják, hogy az államháztartási kiadásokat nagyobb mértékben kell csökkenteni, és az így felszabaduló forrásokat további vállalkozói adócsökkentésre kell felhasználni, mert e nélkül az adórendszer változtatása nem fog tényleges gazdasági növekedést eredményezni.

A GEF

A gazdasági növekedés felgyorsítása érdekében a szakmai szövetségek, az érdekképviseletek, valamint a kormányzati szervek közötti együttműködés és párbeszéd erősítése céljából hozta létre a kormány - Bajnai Gordon kezdeményezésére - a Gazdasági Egyeztető Fórumot az idén nyáron. A GEF a kormány vállalkozói szférát közvetlenül érintő döntéseinek előkészítésében közreműködő konzultatív, véleményező és javaslattevő testület, amely havonta, hathetente egyeztet a vállalkozásokat közvetlenül érintő jogszabályokról, már az intézkedések előkészítő szakaszában.

Elnöke Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. A kormány részéről tagjai a fontosabb szakminiszterek. A társelnöki funkciót a gazdasági szereplők által választott soros ügyvivő tölti be. Az új fórum tagjai: a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke, az Agrárkamara képviselője, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a kisvállalkozói szövetségek (KÉSZ) két képviselője, a Befektetői Tanács képviselője és a Magyarországon működő külföldi vegyes kamarák képviselője.

Az ülésen szó volt még a gazdaság kifehérítése érdekében teendő intézkedésekről és az adóadminisztrációról is. A pénzügyminiszter három területen, a házipénztárak szabályozási környezetével, az egy számlára történő adó- és járulékbefizetésekkel és a foglalkoztatási kedvezmények kérdésével kapcsolatban javasol további egyeztetéseket.
A következő GEF ülés témája lesz a Közbeszerzési Törvény módosítása, amelynek előzetes szakmai megvitatására eseti szakértői bizottság létrehozásában állapodtak meg.

 

Elnöke Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. A kormány részéről tagjai a fontosabb szakminiszterek. A társelnöki funkciót a gazdasági szereplők által választott soros ügyvivő tölti be. Az új fórum tagjai: a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke, az Agrárkamara képviselője, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a kisvállalkozói szövetségek (KÉSZ) két képviselője, a Befektetői Tanács képviselője és a Magyarországon működő külföldi vegyes kamarák képviselője. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.