BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Legfeljebb havi 4500 forint - Ennyit nyernénk a Gyurcsány-csomaggal?

A bejelentett adócsomag hatására legfeljebb 2,6 százalékkal emelkedhet jövőre a nettó keresetünk – számol be az InfoRádió a portfolio.hu cikke alapján.

A munkavállalók adóterhelését alapvetően a személyi jövedelemadó változása, a teljes munkaerőköltséget pedig a munkáltatói járulék mérséklése módosítja jövőre - írja a portfolio.hu.

A 18 százalékos adókulcs 1,7 millió forintról 2 millió forintra tolódik ki, ez pedig praktikusan annyi jelent, hogy a 300 ezer forint széles "rés" adóterhelése 36 százalékról 18 százalékponttal csökken. Gyorsan belátható, hogy aki tehát 2 millió forint feletti bruttó jövedelemre tesz szert egy évben (nagyjából 167 ezer forint/hó), az ennek a 300 ezer forintnak a 18 százalékát "nyeri meg", éves szinten 54 ezer, havi alapon 4500 forintot.

Azok esetében, akiknek a bruttó jövedelme 1,7 és 2 millió forint (142-167 ezer forint/hó) között van, értelemszerűen kisebb az adóhatás, 1,7 millió forint alatti éves jövedelem esetén pedig egyáltalán nem jár jól a változásokkal az adófizető.

Nem nyernek az adóváltozáson a minimálbéren keresők, hiszen számukra egy technikai jellegű elemben merül ki az átalakítás: adójóváírás helyett nulla kulccsal adóznak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.