BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A főváros eladhatja a Főgáz-részvényeit

A főváros idén nem lép ki a hitelpiacra, így a bankok hitelnyújtási szigorítása közvetlenül nem érinti a pénzügyi kondícióit, jelenleg 160 milliárdos az adósságállománya, az átlagos futamidő pedig 20 év, tehát a törlesztés nem okoz különösebb gondot a számára.

 Budapest likviditása egyébként erős, s 16 milliárd forintos tartalékkeret áll a rendelkezésre – jelentette ki tegnap Demszky Gábor a nemzetközi válság hatásaira utalva. A főváros vezetősége elvileg azért tartott sajtótájékoztatót, hogy a ciklus feléhez érve értékelje az elmúlt két évben elért eredményeket, a lemaradásokat, s meghatározzák a 2010 őszéig tartó második terminus teendőit.

A krízis következményei mellett azonban nem mehettek el szó nélkül, így a főpolgármester kijelentette azt is, amennyiben romlik a főváros likviditási helyzete – márpedig ennek jó esélye van –, akkor a még kezdeti stádiumban lévő beruházásokat fogják vissza. Azzal számolnak, hogy a helyiiparűzésiadó-bevételből – amely az elmúlt néhány évben folyamatosan és a tervet meghaladóan is emelkedett, s idén eléri a160 milliárd forintot – a következő egy-két esztendőben kevesebb bevétele lesz a fővárosnak, különösen a 2010-es évben várhatók gondok.

Budapest irányítói 2010-ig mintegy 50 milliárd forintos forráshiányt prognosztizálnak, s egyik megoldási javaslatként fölvetődött a fővárosi Főgáz-részvények eladása, ám erről még nem döntött a városvezetés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.