BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Akár két évig is tarthat a recesszió az USA-ban"

Nouriel Roubini szerint az Egyesült Államok nem kerülheti el, hogy egy hosszú 18-24 hónapos kemény recessziót éljen át, már az is siker lehetne, ha az Egyesült Államok elkerülné a stagflációt, vagyis a recesszió és az infláció együttes jelentkezését.

 A New York Egyetem közgazdaságtudományi professzora, aki arról vált híressé, hogy "vészamdárként" megjövendölte 2006 nyarán a jelzálogpiaci, majd később a többi pénzpiacra is átterjedő válságot, mindezt az OTP Alapkezelő Zrt. pénteki budapesti rendezvényén mondta.

A neves közgazdaságtudományi professzor szerint mivel a világ mostani összesített GDP-jének 50-55 százalékát az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán gazdasága állítja elő, elkerülhetetlen, hogy a recessziós jelenségek világméretekben jelentkezzenek. A legutóbbi hónapok makrogazdasági mutatói már azt jelezték, hogy az Egyesült Államok után a gazdaság zsugorodása elérte az EU motorját, Németországot is, sőt Kanada és Japán is válságjelenségeket mutat.

Roubini előadásában kiemelte: a mostani válság egy ördögi körhöz hasonlít, amely úgy jelentkezik, hogy először a másodlagos jelzálogpiacon alakult ki, majd az ingatlanárak visszaesése következtében átterjedt a reálgazdaságra, a reálgazdaságban egyes vállalatok nehéz helyzete, csődje miatt újabb gondok jelentkeznek majd a pénzügyi és befektetői piacon. A világ globalizációja miatt a professzor szerint a feltörekvő országokra is előbb-utóbb átterjed a krízis, ez ellen egyedüli orvosság az lehet, hogy a feltörekvő piacok államai minél hitelesebb fiskális és monetáris politikát folytatnak, minél inkább transzparenssé teszik gazdasági folyamataikat. A professzor egy érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet.

Az Egyesült államokban ma már egyáltalán nem csupán jelzálogpiaci válságról beszélhetünk, mivel átterjedt a diákhitelek piacára és a bankkártya-hitelek területére is. A professzor felhívta a figyelmet arra, ha súlyos lesz a recesszió, a világ vezető államainak a legkisebb problémát jelenti majd az infláció, sokkal fontosabb lesz a pénzügyi stabilitás helyreállítása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.