BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Birodalmak alkonya, mérgező papírok – Róna Péter elemzése a pénzügyi válságról

Róna Péter szerint mára elfogyott az erő, amely a második világháború után Amerikát a világ gazdaságának élére repítette. A közgazdász szerint a birodalom fenntartásának addig van értelme, amíg a centrum előnyt élvez a perifériával szemben.

"A második világháború után a világ Amerika lába előtt hevert" - kezdte elemzését a közgazdász, leszögezve, hogy ebben az időszakban a világ kőolajtermelésének 80 százaléka amerikai tulajdonban vagy amerikai ellenőrzés alatt állt. A helyzet az olcsó belföldi hiteleknek kedvezett. Az olcsó import és a drága export tovább lendítette az Egyesült Államok gazdaságát. Mostanra viszont ez a helyzet megváltozott: az energiahordozó árát Amerika többé már nem tudja befolyásolni, ráadásul a korábbi 25 százalékkal szemben mára a világgazdaság termelésének csak 5 százalékát állítja elő Amerika.

Róna szerint az euró bevezetését követően csak idő kérdése volt, mikor veszíti el erejét a dollár. A közgazdász szerint a birodalmak alkonya több okra vezethető vissza, de ezek közül néhány minden esetben felvethető. Az egyik, hogy a birodalom fenntartásának csak addig van értelme, ameddig a centrum előnyöket élvez a perifériával szemben. Mostanra az USA kiszorult a fogyasztási cikkek előállításának szinte minden ágazatából, a nyersanyagárak kordában tartása lehetetlenné vált. Ebből adódóan veszélybe került az amerikai gazdaság egyik fő pillére, csak úgy, mint az olcsó hitel, ami a második pillért jelenti. Mindez – véli Róna – már húsz évvel ezelőtt is világos volt. Ezért kezdett háborúba hamis ürügyekkel a kőolaj árának ellenőrzésének visszaszerzése céljából. A rendszer egy ideig képes volt a többleteket az amerikai jelzálogpiacba vagy a feltörekvő országok piacaiba visszaforgatni, de "ez egy véges játék"

Az Alan Greenspan vezette Fed 18 éven keresztül minden alkalommal a likviditás növelésével reagált a kiigazításra irányuló törekvésekre. Az olcsó és bőséges pénzkínálat a gyenge hatékonyságot támogatta. Az eredmény: az amerikai versenyképesség romlása és a pénzügyi szektor kapacitásának túlzott megnövekedése. Róna szerint a jelenlegi válság abban különbözik a korábbiaktól, hogy a mostanit jobban elrejtették a szintetikus befektetési formák.

A bedőlt jelzáloghiteleket úgy csomagolták össze vállalati kötvényekkel, hogy a csomagok elemeinek kockázatát ne lehessen külön elemezni. Így a papírok valóban "mérgezővé váltak" és más papírokat is megmérgeztek. A rendszer tehát – véli a közgazdász – az eddig a működését biztosító tényezőben, a kockázatok helyes felmérésében bizonyult működésképtelennek. Róna szerint ha ezt nem sikerül visszaállítani, a rendszer egészének fenntarthatósága válik kétségessé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.