BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvezőek a hiányadatok

Kedvezően alakulnak az államháztartási hiányadatok az év első felében, időarányosan a GDP 2,2 százaléka – ez 300,2 milliárd forint –, s jelentősen túlteljesültek a büdzsé bevételei is.

Mindebben szerepet játszik az EU által még meg sem ítélt támogatás a négyes metróra és az M7-es autópályára is. Az Eurostat szerint ugyanis minden rendelkezésre álló információt fel kell használni, hogy a későbbi felülvizsgálatok mértékét minimalizálni lehessen. Az intézmény ajánlása azt követően született, hogy a PM kitűzte az idei évre vonatkozó hiánycélt – a legutóbbi becslés 3,7 százalék volt –, így egyes elemzők szerint akár már az idén teljesíthetjük a 3 százalékos maastrichti hiánykövetelményt. Ezt azonban kizártnak tartja Gyurcsány Ferenc. A háztartások nettó megtakarítása viszont továbbra is csökken, és ez nem jó hír. Az államadósság a GDP 64,7 százaléka.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.