BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Mindig számoljuk, mennyit kell 13. havi nyugdíjig aludni" - Újabb amerikai vélemény Magyarországról

Magyarország fő jobbközép ellenzéki pártja, a Fidesz bírálta a kormányt, amiért elfogadta a nemzetközi pénzügyi mentőcsomagot, azt állítva, hogy az sérti az ország szuverenitását; Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azonban visszautasította a kritikát - hangzott el az Amerika Hangja (VOA) szerdai tudósításában.

Gyurcsány Ferenc azt állítja: a hitelkeret nem korlátozza az ország azon jogát, hogy önálló politikai döntéseket hozzon és reformokat vezessen be. "Független ország maradunk" - idézte a VOA a kormányfőt budapesti anyagában.

A rádió szerint Magyarországnak, azért, hogy hozzájuthasson a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és az Európai Unió által biztosított több mint 25 milliárd dolláros készenléti hitelállományhoz, legfőbb feltételként csökkentenie kell kiadásait. Az országot különösen súlyosan érintette a globális pénzügyi válság, tavaly a legnagyobb költségvetési hiánya volt Európában.

A szocialisták vezette kormány fel akarja függeszteni az állami alkalmazottak fizetési jutalmait. A rádió szerint az sem kizárt, hogy befagyasztják vagy csökkentik a nyugdíjakat.

A VOA kiemelte, hogy a vártnál nagyobb összegű, 25 milliárd dolláros magyar hitelkeret a legnagyobb pénzügyi mentőöv egy felzárkózó országnak a globális válság kitörése óta, egyben az első egy EU-tagállam részére. A rádió szerint a kormányzati intézkedések várhatóan minden ötödik magyart érinteni fognak.

A VOA idézte a miniszterelnököt, aki azt mondta, hogy nem vállalják a felelősségét a 13. havi bérek és nyugdíjak automatikus kifizetésének, mivel "nem tudjuk, miből fedezzük ezeket a kiadásokat".

A tudósítás szerint a magyar nyugdíjasokat kellemetlenül érinti a plusz egy havi juttatás megszüntetése az ünnepek előtt. "Mindig számoljuk, mennyit kell még aludni addig, amíg megkapjuk a 13. havi nyugdíjat" - szólaltatott meg egy idős asszonyt a rádió tudósítója. A VOA megjegyezte, hogy a mindennapi kenyérgondoktól távol a Budapesti Értéktőzsdén a forint és a részvényindex jelentősen erősödött szerdán, de senki nem tudja, mennyi ideig marad ez így az utóbbi hetek zavarai után - hangzott el a rádió tudósításában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.