BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veres: "Sok ember számára fájó lépésekre kényszerülünk"

A pénzügyminiszter az MTV Az Este című műsorában elmondta: a válsághelyzet miatt olyan változásokat is életbe kell léptetni, amelyekre korábban nem gondoltak.

Veres János Az Estében elmondta: nyilvánvaló, hogy jelentős kiadáscsökkentésre van szükség, amely – mint mondta – akár a jóléti rendszert is érintheti. Hozzátette: át kell értékelniük a helyzetet és korábban tabunak számító lépések megtételére is sor kerülhet.

A pénzügyminiszter leszögezte: az EU országainak döntéshozóival összhangban és időben reagáltak az eszkalálódó pénzügyi válságra és "nem kapcsoltak későn". Mint mondta, a hiánycél lefelé történő módosítását a maastrichti kritériumok teszik szükségessé.

És bár nincs akadálya annak, hogy a rossz irányban változó helyzetről a kormány tájékoztassa Brüsszelt, az unió továbbra sem fogadja el a 3 százaléknál magasabb államháztartási hiányt. Ezért módosítja a kormány a már elfogadott konvergencia programhoz képest is az idei és a jövő évi hiánycélt.

A riporter felvetésére, miszerint az elemzők már a korábbi adócsökkentési javaslatot sem tartották elegendőnek, most pedig erről is lemond a kabinet, Veres János úgy reagált: az elemzőknek is felül kell vizsgálniuk véleményüket.

Mint mondta, a válság miatt érvényüket vesztették a két héttel ezelőtti megállapítások a szükséges adócsökkentés tekintetében. Leszögezte: a kormány eddig is jelentős kiadáscsökkentő intézkedéseket vezetett be, amelyet tovább erősítenek. A bevételek növelése nem merült fel javaslatként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.