BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

15 éves mélyponton a német üzleti bizalom

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti bizalmi mutatója novemberre 85,8 pontra csökkent az októberi 90,2 pontról, közölték az Ifo-nál hétfőn.

A mutató július óta mozog száz pont alatt. Az elemzők 88,7 pontot vártak novemberről. A mintegy 7 ezer cég megkérdezése alapján készült novemberi adat 1993 februárja óta a legalacsonyabb. Az átfogó mutatón belül az üzleti várakozások részmutatója 77,6 pontra csökkent az októberi 81,4 pontról, a jelenlegi üzleti körülmények alindexe 94,8 pontra esett az októberi 99,9 pontról.

Ágazatok szerinti bontásban a gazdaság minden ágában mélyülő bizalomvesztést regisztrált az Ifo Németországban. Tizenöt éves mélypontra esett az üzleti hangulat mutatója idén ősszel az euróövezet országaiban is: az Ifo negyedévente elkészített euróövezeti mutatója - amelyet másfél hete adtak ki - 50,9 pontra csökkent a negyedik negyedben az előző negyedévi 61,9 pontról. Ez már az ötödik egymást követő visszaesés. Elsősorban a jelenlegi gazdasági helyzetet ítélte rosszabbnak a közel 270 gazdasági szakértő, és a következő fél év kilátásait is változatlanul pesszimistán látják.

A jelenlegi helyzet megítélése különösen rossz Németországban, Olaszországban, Belgiumban, Franciaországban és Ausztriában. Mindent egybevetve az Ifo elemzői a megkérdezések alapján úgy vélik, hogy a gazdaság tovább lassul az euróövezet minden országban. Tavaly a harmadik negyedévig emelkedett az euróövezeti átfogó mutató, 111,9 pontra, azóta csökken.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.