BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eldőlt: maximum 80 ezer forint lesz a 13. havi nyugdíj jövőre

A T. Ház kedden délelőtt 210 igen, 169 nem szavazat és egy tartózkodás mellett támogatta Szabó Lajos MSZP-s képviselő azon javaslatát, amely érvényesíti a kormányzati takarékossági lépéseket a nyugdíjakról szóló jogszabályokban.

 Az új szabályok szerint a 13. havi ellátásra nem lesznek jogosultak a 62 éves nyugdíjkorhatárt be nem töltöttek, a 13. havi ellátás ugyanakkor fennmarad a korhatár alatti rokkantsági, valamint hozzátartozói és baleseti hozzátartozói nyugellátásban. Ezek közé tartozik az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, valamint a szülői nyugdíj is.

A jogosultak körében ugyanakkor az elfogadott módosító javaslat 2009-ben 80 ezer forintban korlátozza az ellátás mértékét, a bevezetendő szabályozás szerint pedig 2010-től a költségvetésről szóló törvények határozzák meg a limitet. A korlátozás tehát – bár más összeggel – nem átmeneti jellegű, hanem a következő években is minden bizonnyal fennmarad.

A módosító indítvány elfogadásával arról is döntés született, hogy 2009-től a nyugellátás jogszabályban meghatározott legkisebb összegét, az úgynevezett nyugdíjminimumot kormányrendeletek határozzák meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.