BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megyünk vagy maradunk? Brüsszel támogatja a migrációt az unióban

Az előzetes félelmekkel ellentétben nem indultak meg tömegesen az EU-hoz 2004-ben csatlakozott országok munkavállalói a régi tagállamokba.

Ez az Európai Bizottság tegnap kiadott jelentéséből is kiderül. Ugyanakkor Brüsszel szerint a Kelet- és Kelet-Közép-Európából érkező uniós polgárok érdemben járultak hozzá a befogadó országok gazdasági növekedéséhez, ezért a bizottság a munkaerő unión belüli szabad mozgását korlátozó, még meglévő akadályok lebontására bátorította a tagországokat.

A másik tagállamban való munkavállalás joga a négy uniós alapszabadság egyike, ráadásul a gazdasági prosperitás szempontjából is hasznos – hangsúlyozta az EU munkaügyi biztosa. Vladimir Spidla szerint a most napvilágra került számok fényében ismét át kellene gondolniuk az érintett államoknak, hogy valóban szükségük van-e az új tagországokból érkezők munkavállalását korlátozó intézkedések fenntartására.

A munkapiacok teljes megnyitása nemcsak gazdasági szemponból lenne racionális, de segítene felszámolni a feketefoglalkoztatás gyakorlatát is – idézi a biztos szavait a Rapid.

A jelentés szerint a 2004-ben csatlakozott országokban a 2003-as 0,3 százalékról mindössze 0,5 százalékra emelkedett 2007 végéig az össznépességhez viszonyítva azok aránya, akik a 15 régi tagállamba – elsősorban Nagy-Britanniába és Írországba – vándoroltak munkát keresni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.