BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország recesszióban - Most már hivatalos

Öt év után ismét recesszióba süllyedt a német gazdaság: július és szeptember között 0,5 százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény. A további kilátások: borúsak.

Így a német gazdaság már a második negyedéve zsugorodik, ami kielégíti a recesszió elfogadott definícióját - írja a Handelsblatt. Az elemzők csupán 0,2 százalékos csökkenésre számítottak. Az éves GDP-növekedésnek így a statisztikai hivatal a korábbi 1,4 helyett már csak 1,3-at számol. A korábbi években 2-3 százalékos növekedést termelt az ország; jövőre az IMF szerint akár 0,8 százalékos éves csökkenésre is számíthatnak.

A belső kereslet ugyan nőtt valamelyest, de a külkereskedelem erősebb féknek bizonyult: nőtt az import, csökkent az export. Németország, a világ kivitel-bajnoka, különösen megérzi bőrén a globális kereslet-visszaesést. Az idei számokat csupán a nagyon erős első negyedév menti meg.

A rossz hírek kevés meglepetést okoztak a szakértőknek. "Most már feketén fehéren is látjuk: itt a receszió" - mondta egy elemző. Ezt a magas olajárak, az erős euró és a válság újabb hulláma okozta. A negyedik negyedévre akár még borúsabb számokat is várnak; csak a következő év felétől várnak újra tartós konjunktúrát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.