BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország megtorlással védheti a külföldi cégektől a kormányzati beszerzéseket

Oroszország mind a hatvan jelentős külföldi partnere korlátozza orosz beszállítók részvételét abban, hogy ajánlatokat tegyenek állami beszerzésekre.

Erről a moszkvai gazdaságfejlesztési minisztérium illetékes igazgatóságának a vezetője nyilatkozott. Makszim Medvedkov szerint Oroszország megtorló intézkedéseket hozhat, és kizárhatja a külföldi vállalatokat abból, hogy ajánlatokat tegyenek a kormányzati beszerzések során.

A nem igazán új keletű orosz protekcionizmus ezen megnyilvánulása talán figyelmeztetésnek is felfogható a Kreml részéről a pénteki EU–orosz csúcs előtt – vélik elemzők. Tény ugyanakkor, hogy mindenféle politikai feszültség dacára az unió és Oroszország között gyorsan fejlődnek a gazdasági kapcsolatok.

Az idei első fél évben az EU27 exportja már 50,1 milliárd euró volt a múlt év január–júniusban regisztrált 40,3 milliárd után. (A magyar kivitel az uniós statisztika szerint ugyanezen időszak alatt 967 millió euróról 1338 millióra emelkedett, ám dinamikájában még ez is lassabbnak számít, mint a cseh, a lengyel vagy a szlovák export felfutása.) Az Oroszországba irányuló uniós tőkekivitel a 2006-os 10,7 milliárd euróról tavaly 17,1 milliárdra bővült.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.