BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint egy évtizede nem volt ennyi munkanélküli az Egyesült Államokban

Legutóbb 1994 márciusában emelkedett utoljára az októberi 6,5 százalékos magaslatokra a munkanélküliség az Egyesült Államokban. A munkaügyi hivatal tájékoztatása szerint csak a múlt hónapban 240 ezren vesztették el állásukat.

Az összesítés szerint 2008-ban 1,2 millió dolgozótól vált meg munkaadójuk. George W. Bush véleménye szerint ez a gazdaság válasza a dekonjunktúrára és a kedvezőtlen folyamatokra. Hangsúlyozta, hogy az ország a pénzügyi válság kellős közepén áll: a háztartásoknak egyre nehezebb hitelhez jutniuk, hogy fizessék a számlákat és fejlesztések hiányában a vállalatok sem tudnak új munkahelyeket létrehozni.

Kiemelte, hogy a szövetségi kormány azon lesz, hogy hatékony és gyors lépéseket tegyen a helyzet megoldása érdekében, ám röviden hozzátette, a gazdaságot teljes mértékben befolyásolni nem tudja.

Néhány elemző szerint a munkanélküliségi ráta akár 8 százalék fölé is emelkedhet jövőre. Már az augusztusi és szeptemberi adatok is a vártnál rosszabbul alakultak. Augusztusban 127 ezer állás szűnt meg: tavaly ugyanezen idő alatt 73 ezer elbocsátást jelentettek. Szeptember még ennél is keményebb statisztikát hozott: a tavaly 159 ezerhez képest 284 ezer munkanélkülivel bővült a kör idén szeptemberben az USA-ban.

A 80-as évek elején tapasztalt gazdasági recesszió idején a munkanélküliek azránya 10,4 százalékig kúszott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.