BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez maradt hátra: tartósan károsult thaiföldi gazdaság

A kormány lemondatása után a tüntetők hazatértek ugyan, és újraindult a légiforgalom, a belső feszültség fennmaradása miatt azonban tartós hátrányok érték az a thaiföldi gazdaságot.

A németek által nagy számban látogatott ország gazdasági kilátásait elemezve a Handelsblatt rámutat, hogy a politikai bénultság hátráltatja a szükséges – részben élénkítő célzatú – kormányprogramok végrehajtását, ráadásul az idegenforgalomban is erős visszaeséstől kell tartani. Tavaly 14,5 millió külföldi járt az országban, a távozó kormány aggályai szerint azonban ez a szám jövőre akár a felére is visszaeshet, ami az idegenforgalomban nagy számú elbocsátással járna.

Az ágazat a GDP több mint 6 százalékát adja, bevételei 2007-ben meghaladták a 12 milliárd eurónak megfelelő összeget. A többnapos repülőtéri blokád által a gazdaság egészének – az ottani tervezési hatóság szerint – több mint 3 milliárd eurónyi kárt okozott. Az intézmény becslése szerint a gazdaság jövőre csak 2 százalék körüli ütemben fog növekedni, szemben a korábban várt 4 százalékkal, és legalább egy évnek kell eltelnie, amíg az üzleti bizakodás helyreállhat. Az ottani uralkodó elitet is megosztó, országos szembenállás politikai állóháborúhoz vezethet, ami megbénít bármely jövőbeni kormányt, a globális válság helyi hatásainak elhárításáért teendő lépésekben. A

 jegybank máris arra panaszkodik, hogy az erőteljes kamatcsökkentések ellenére a kamatpolitikával szinte semmilyen élénkítő hatást sem lehetett elérni. A korábban elhatározott infrastruktúrafejlesztési terveket már 2006-os katonai puccs idején felüggesztették, ezek újraindítására most aligha van kilátás. A kieső, illetve hatástalan fiskális és monetáris ösztönzés miatt az üzleti légkör fagyossá vált Thaiföldön. VGO

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.