BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kkv-hitel: 800 000 euró

Újabb konstrukcióval bővült a kis- és középvállalkozások által igénybe vehető finanszírozási eszközök köre: az Európai Unió versenyképességi és innovációs keretprogramja keretében maximum 800 000 euró (több mint 200 millió forint) hitel felvételére van mód 2008. december 1-jétől.

Erről tegnap információs napot tartottak Budapesten, amelyen az érdeklődők megtudhatták, hogy Magyarországon a fejlesztési hitelhez az UniCredit Bankon (www.unicreditbank.hu) keresztül lehet hozzájutni, 1,5–10 éves futamidőre, a báziskamaton felül maximum 4%-os kamatfelárral, valamint az Európai Bizottság (EB) és az Európai Beruházási Alap (EIF) 50 százalékos garanciavállalása mellett.


Az EU fontosnak tartja, hogy az üzleti szereplőket is bevonja a kkv-k finanszírozásába, mert így ösztönözhetők azok az üzleti döntések, amelyek növekedést és stabil munkahelyeket eredményeznek. Basch Péter, az Európai Bizottság megbízott igazgatója elmondta: a program két fő eleme a kockázati tőke és a garanciavállalás. Egy euró, amelyet az EB kockázati alapok közvetítésével fektet be, általában hateurós beruházást eredményez.
A másik lehetőség a garanciavállalás (ez indult most be Magyarországon). Ebben az esetben az esetleges veszteségek 50 százalékát az EB vállalja át a hitelt nyújtó pénzintézettől. Cserébe az unió elvárja, hogy az adott hitelintézet valamiféle többletet (nagyobb hitelt, kisebb biztosítékigényt, csökkentett díjakat) nyújtson a kkv-knak. Az eddigi tapasztalatok szerint a hitelportfóliónál általában hatvanszoros a hatás.
Rendkívül hatékony és gyors a program, feltéve, hogy a kkv-k valóban igénybe veszik a felkínált hiteleket – állapította meg Basch Péter. A program kialakításában irányadónak minősítette az eddigi uniós tapasztalatokat. Ezek szerint azok a kkv-k, amelyek az EU-tól támogatást kaptak, 1,4 munkahelyet teremtettek vagy nem szüntettek meg. Az elmúlt években ezer euróba került egy-egy munkahely megtartása vagy megmentése. Akinek van munkája, az már nem függ a segélytől, rendesen adózik, vagyis mindez az európai adófizetők számára jó üzlet – szögezte le Basch Péter. KoM

Jellemzők

- A mostani 1,1 milliárd eurós program az előző kétszerese

- Multiplikátor-hatással 500 ezer kkv támogatható a keretből

- A keretből 228 millió euró használható fel ökoinnovációra

- Multiplikátor-hatással 500 ezer kkv támogatható a keretből

- A keretből 228 millió euró használható fel ökoinnovációra -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.