BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási baki – Büntetlenül kaphatnak vagyonokat a menedzserek

Amikor az amerikai kormányzat a válság miatt vegetáló pénzintézetek megsegítéséről döntött, természetesnek tűnt, hogy az anyagi támogatásért cserében a Wall Street nagyjai lemondanak a csillagászati prémiumokról. A jogszabály szövege azonban ennek ellenőrzését – úgy tűnik – nem teszi lehetővé.

Az eredeti tervek szerint minden olyan cég, amely részesült a 700 milliárd dolláros csomagból kötelezettséget vállalt volna arra, hogy nem oszt a vezetőknek hatalmas prémiumokat, ennek megszegése pedig büntetést volna maga után. A büntetés azonban valószínűleg csak elmélet marad, mivel az utolsó pillanatban a Bush-kormány egy kulcsmondatot módosított a szövegen – írja a Washington Post.

A módosított szöveg szerint a büntetés csak azokra a vállalatokra vonatkozik, amelyek aukció során adták el részvényeiket az amerikai kormánynak. Csakhogy eddig nem került sor erre a megoldásra és a tervek szerint ez a jövőben sem várható, vagyis az összes, eddig támogatásban részesülő pénzintézet mentesül a büntetés alól.

Ezzel – mondják a jogászok – törölték az egyetlen kitételt, amely a jogszabály végrehajtását biztosította volna.

A törvénnyel kapcsolatos kapkodásra a Kongresszus tevékenységét felügyelő Government Accountability Office is felhívta a figyelmet jelentésében, mely szerint nem világos, hogyan akarja a kormányzat betartatni a menedzsmentre vonatkozó szigorításokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.