BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adóreform: a kormány számít az ellenzék közreműködésére

A részletek még nem, a beharangozott adó- és szociális reform körvonalai kirajzolódhatnak ma az Országgyűlés rendkívüli „válságülésén”. Az ülésnapot Gyurcsány Ferenc kormányfő kezdeményezte, aki tegnap kijelölte a következő hetek cselekvési tervét is.

Az újabb adó- és a szociális juttatásokat érintő módosítások az év második felében, valószínűleg július 1-jével lépnének hatályba. A jogszabályváltozások irányáról egyelőre annyit tudni, hogy az átalakítások a tavaly decemberben megszavazott foglalkoztatási reformot követik, minden bizonnyal fontos célkitűzés lesz tehát a rászorultsági elv erősítése és a segélyezettek munkára öszönzése. A miniszterelnök tegnap is megerősítette: radikális adócsökkentés helyett az adórendszer éveken át tartó, belső szerkezeti átalakítására lehet számítani.

A kormány számítása szerint a GDP-csökkenés mértéke az idén 2,5–3 százalék között alakul, és a kabinet ugyanekkora inflációval számol. Ami a 2,6 százalékos GDP-arányos deficitmutatót illeti, a miniszterelnök úgy fogalmazott: nagyon fontos célkitűzés, hogy a hiány e kereten belül maradjon. Korábban mind kormányzati megszólalásokból, mind sajtóhírekből úgy tűnt, hogy a kabinet nem ragaszkodik mereven a 2,6-hez, és egy 2,9 százalékos államháztartási deficit lehetősége is szóba került.

A miniszterelnök tegnapi nyilatkozatából az is kiderült: a kormány számol az ellenzék támogatásával vagy legalábbis közreműködésével, és arra számít, hogy akár már ma egyetértés alakulhat ki a legégetőbb kérdésekben.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.