BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Koldusbot? Kínának már nincs kedve Amerikát finanszírozni

Az elmúlt években Kína vált az Egyesült Államok legnagyobb hitelezőjévé, az ázsiai ország friss közlései szerint viszont a jövőben kevesebbet fektetnek majd amerikai kincstárjegyekbe – ez pedig komoly következményekkel járhat az amerikai gazdaságra nézve.

Barack Obama legfrissebb bejelentésében arra figyelmeztetett: lehetséges, hogy az amerikai gazdaságnak billió dolláros deficittel kell megküzdenie, még a 800 milliárdos ösztönző csomag után is – írja a New York Times.

Kína eddig jelentős részt vállalt az amerikai hiány felvásárlásában, jellemzően rövid lejáratú államkötvények formájában. Az elmúlt t évben Kína gazdasági outputjának csaknem egy hetedét fordította külföldi – jellemzően amerikai – deficit megvásárlására. Szeptemberben megelőzte Japánt és az Egyesült Államok első számú hitelezőjévé lépett elő.

Most viszont lassul a kínai gazdaság, csökkennek az adóbevételek, az országnak pedig saját 600 milliárd dolláros mentőcsomagját is finanszíroznia kell. A helyi önkormányzatokat útépítésékre ösztönzik, a bankokat pedig arra, hogy a nehézségekkel küzdő vállalkozásoknak hitelezzenek. A Royal Bank of Scotland Hong Kong-i irodájának elemzője szerint érezhetően csökken az érdeklődés a dollár és az amerikai állampapírok iránt, ez pedig még borúsabbá teszi a kilátásokat.

A Fitch Ratings szerint Kína külföldi befektetései ebben az évben 177 milliárd dollárra növekednek majd. A szám magasnak tűnik, de más a kép az előző év 415 milliárd dolláros növekedésével összevetésben. Márpedig az amerikai kamatszintet – a szövetségitől a lakossági szintig – a kínaiak vásárlási kedve segített alacsonyan tartani.

A folyamat, amelynek során az Egyesült Államok kevésbé egy tényezőtől függ a hiteleket illetően, hosszú távon pozitív is lehet, a drasztikus változás azonban komoly károkat okozhat. Veszélyes következmény lehet, hogy a befektetők magasabb megtérülést várnak majd az államkötvényekért, ez viszont a hitelkamatok emelését vonja maga után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.