BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már 17 magyar nagyprojekt vár EU-jóváhagyásra

Újabb beruházással bővült a brüsszeli jóváhagyásra váró magyar nagyprojektek köre. A listára tizenhetedikként felkerült a 4-es út Pest megyei szakasza is.

A tervezett beruházás 46,6 milliárd forint összköltségű és régóta meglévő igényt elégít ki - írja közleményében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). A hivatal szerint most az Európai Bizottságon a sor, hogy áttekintse a gondosan előkészített beruházási terveket.

Az NFÜ úgy értékeli, hogy ezzel a teljesítményével Magyarország európai szinten is jól szerepel, de ennél sokkal fontosabb, hogy a közel 1000 milliárd forint értékű fejlesztéseknek köszönhetően pénz áramlik az építőiparba, amely számos új munkahely létesítését vonja maga után.

Az Európai Unió segítségével 2007 és 2013 között lehetőséget kapunk fontos, többmilliárdos programok megvalósítására. Ezek közül a legnagyobbakhoz – az európai uniós szabályozás szerint- a kormány támogató döntésén túl európai uniós jóváhagyás is szükséges. Magyarország eddig több mint negyven nagyprojektet nevezett meg, ezek közül 19 rendelkezik már a kormány jóváhagyásával. 

A tervek mindegyike közlekedésfejlesztési vagy környezetvédelmi beruházás. Ezek támogatási igénye összesen több mint 700 milliárd forint, teljes beruházási értéke pedig mintegy 935 milliárd forint. A brüsszeli jóváhagyásra küldött nagyprojektek nívós listájához, 17-ként mától csatlakozik a 4-es út fejlesztéséről szóló projekt, amely a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt beruházása.

A 4-es út Pest megyei szakasza az egyetlen olyan nagyprojekt, amely regionális operatív program, nevezetesen a központi régióra vonatkozó KMOP keretében valósul meg. A kivitelezés várhatóan 2011 végére fejeződik be véget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.