BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszavehetik az uniós támogatást, ha visszatartják a települések a pénzt

Az elnyert uniós támogatások visszavonását és az esetleges szabálytalanságok kivizsgálását helyezte kilátásba a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) azoknál az önkormányzatoknál, amelyek visszatartják a megbízást kapott cégek pénzét – olvasható a Népszabadság szombati számában.

A lap úgy értesült, hogy az NFÜ azt várja el az önkormányzatoktól, hogy ne csak a megkötendő, hanem a már érvényben levő szerződéseikben is vizsgálják felül az úgynevezett jóteljesítési garanciákat, és csak nagyon indokolt esetben tartsanak vissza 3-5 százalékos mértéknél magasabb összeget.

A beruházások kivitelezésekor - elsősorban az építési szerződéseknél - az önkormányzatok előszeretettel alkalmazzák a jóteljesítési garanciát. Ez azt jelenti, hogy a munkáért járó pénzből egy bizonyos összeget visszatartanak, hogy később abból fizessék az esetleges hibák kijavítását.

A ki nem fizetett rész általában a szerződéses összeg 10-20 százalékát is eléri, holott a tapasztalatok szerint a 3-5 százalék is elegendő lenne. Az erről szóló levelet a polgármesterek a napokban kapták kézhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.