BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A jelenlegi helyzetben nincs jó költségvetési megoldás"

A közelmúltban számos elemzést olvashattunk arról, hogy vajon az áfa, a jövedéki adó emelése vagy pedig egy pótköltségvetés benyújtása lenne-e a legjobb megoldás. A következőt kell nagyon tisztán látnunk: a jelenlegi helyzetben nincs jó költségvetési megoldás! A megoldást csak a Nemzeti Bank hozhatja meg, többlépcsős, de radikális kamatcsökkentésekkel – írja Dr. Kertész Krisztián, a Corvinus Egyetem adjunktusa a Népszabadságban.

Mint tudjuk, a vártnál nagyobb hiány oka az, hogy a világválság sokkal mélyebb, mint ahogy azt két hónappal ezelőtt bárki is előre látta volna. Ezen oknál fogva mind a várható gazdasági növekedés, mind pedig a várható infláció lassabb lesz a vártnál, ami csökkenti az államháztartás várható bevételeit – fogalmaz a Corvinus Egyetem adjunktusa a Népszabadságbnan.

A közelmúltban számos elemzést olvashattunk arról, hogy vajon az áfa, a jövedéki adó emelése vagy pedig egy pótköltségvetés benyújtása lenne-e a legjobb megoldás. Kertész szerint tisztán kell látnunk: a jelenlegi helyzetben nincs jó költségvetési megoldás! A megoldást csak a Nemzeti Bank hozhatja meg, többlépcsős, de radikális kamatcsökkentésekkel! Ennek okai a következők:

Az adók emelése és a költségvetési kiadások csökkentése egyaránt visszafogja a makrokeresletet és a gazdasági növekedést. Egy ilyen nagy válság közepén ez egyenlő lenne az öngyilkossággal!

Politikailag is nehéz most keresztülvinni a parlamenten akár egy adóemelést, akár egy kiadáscsökkentést. Nagyon nagy kockázata van annak, hogy bármilyen jó javaslat is kerülne most a parlament elé, azt azonnal szétszednék a különböző politikai érdekek (és itt ismét hangsúlyozom: ma nem is létezik jó költségvetési javaslat).

Politikailag még nehezebbnek, szinte lehetetlennek látszik valamennyi önkormányzat költségvetését átírni.

Még ha sikerülne is a csoda, és sikerülne átírni a költségvetést és az adótörvényeket, annak a makrogazdasági hatása legkorábban fél év múlva jelentkezne. (A módosított adótörvények, illetve a pótköltségvetés legkorábban a nyáron léphetnének hatályba, az esetleg önkormányzati döntéseket is igénylő módosítások pedig még később!) Rettenetesen későn... Ehelyett szinte azonnali megoldást jelenthetne egy radikális kamatcsökkentés (ahogy ezt a külföldi jegybankok is csinálták világszerte).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.