BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válság által "legjobban sújtott" EU-országok találkozója

A gazdasági válságról és az energiabiztonságról vasárnap kelet- és közép-európai csúcsot tartanak Brüsszelben térségünk európai uniós országai. Az összejövetelre közvetlenül a huszonhét tagállam vezetőinek hasonló témájú rendkívüli értekezlete előtt kerül sor.

A Lengyelország által kezdeményezett regionális találkozón azok az EU-tagok lesznek jelen, amelyeket a legsúlyosabban érint a válság – írja az EUbusiness. Elemzők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a két esemény egy héttel követi az unió hat gazdasági hatalmának berlini tanácskozását. S végül figyelemre méltó az is, hogy a régiós csúcson José Manuel Barroso elnök képviseli az Európai Bizottságot.

Közös érdek az energiaellátás biztonságának növelése, több – például észak–déli irányban magyar–horvát – gázösszeköttetés létesítése; a térség országai fontosnak tartják, hogy ezek is helyet kapjanak az Európai Unió gazdaságélénkítési terveiben – nyilatkozta lapunknak a tanácskozás napirendjéről és a magyar várakozásokról Iván Gábor külügyi szakállamtitkár. Fontosnak minősítette – José Manuel Barroso bizottsági elnök és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök keddi találkozójára is utalva – az egységes pénzügyi piac előnyeit a térségben jelentős érdekeltségeik révén kihasználó külföldi bankok felelősség- és szerepvállalásának fokozását a gazdaságélénkítésben.

"Egységesen szükséges fellépnünk a protekcionizmussal szemben, emlékeztetnünk kell a közösséget saját szabadkereskedelmi szabályaira" – indokolta a kezdeményezést a lengyel külügyminiszter, Radoslaw Sikorski. A részt vevő országok körében rendkívüli aggodalmat váltott ki a nyugati partnerek részéről tapasztalható növekvő protekcionizmus.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.